Pyhä suurmarttyyri Katariina Aleksandrialaisen muistopäivänä 25.11. vietetään myös Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian temppeliinkäymisen päätösjuhlaa. Kuva: Joel Eklöv

6.11.2023

Helsingin keskustassa Liisankadulla sijaitsevan Pappilatalon Kotikirkon praasniekkaa vietetään 24.11.–25.11. suurmarttyyri Katariinan muistopäivänä. 

1905 valmistunut seurakunnan pappilatalo syntyi kenraalikuvernööri Bobrikovin myötävaikutuksella ja seurakunnan hyväntekijän Jakov Tšernyševin lahjoituksen turvin. Perimätiedon mukaan juuri Bobrikov – joka talon valmistuessa tosin oli jo murhattu – oli alun perin ehdottanut pappilatalon kotikirkon pyhittämistä Jakov Tšernyševin ja hänen puolisonsa Katariinan nimikkopyhille, apostoli Jaakobille, Herran veljelle sekä suurmarttyyri Katariina Aleksandrialaiselle. 

Maalliset vallanpitäjät vaihtuvat ja mammona katoaa, mutta kotikirkon voimalliset nimikkopyhät, taivaalliset esirukoilijat, ovat olleet ja tulevat olemaan ehtymättömänä siunauksen lähteenä kirkolle ja seurakunnalle. Kaksi nimikkopyhää tarkoittaa myös kahta temppelijuhlaa, kahta syystalvista praasniekkaa. Apostoli Jaakobin muistopäivää 23.10. vietetään perinteisesti toimittamalla Jaakobin liturgia. Marraskuussa on vuorossa suurmarttyyri Katariinan juhlapäivä, jota on aiemmin vietetty vaihtelevasti joko marttyyrin kuolinpäivänä 24.11. tai Jumalansynnyttäjän temppeliintuomisen juhlan päätöspäivänä 25.11. Nyttemmin on vakiintunut tavaksi muistaa Katariinaa juuri 25.11. 

Suurmarttyyri Katariina oli, paitsi uskossaan vahva, myös älykäs ja oppinut. Kun keisari Maximianus pakotti hänet amfiteatteriin väittelemään viidenkymmenen aikansa oppineimman filosofin kanssa, oli lopputuloksena se, että kaikki nämä viisaat miehet pyysivät tulla kastetuiksi.  

Oppineiden naisten esikuvana ja esirukoilijana pyhä Katariina on ollut rakastettu ja kunnioitettu pyhä kaikkialla kristityssä maailmassa. Niinpä Katariinassa on myös ekumeenista potentiaalia. Hänen kuvansa löytyy niin Turun tuomiokirkon katosta kuin myös Kaarinan kaupungin vaakunasta (vuoteen 2008 saakka). Ja Helsingin yliopiston ylläpitämän nimipäiväkalenterin mukaisesti viettävät kaikki Katit, Katariinat ja Riinat kautta maan nimipäiväänsä juuri pappilatalon kotikirkon praasniekkapäivänä 25.11.

 Teksti: Pastori Mikko Leistola
Teksti julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2022.

 

Kotikirkon praasniekka 2023: 

Perjantaina 24.11. kello 19 kokoöinen temppelijuhlan jumalanpalvelus (vigilia ja liturgia) Jumalanpalvelus jatkuu arviolta kello 24 eli keskiyöhön saakka. 

Kokoöisen jumalanpalveluksen jälkeen yhteiset kirkkokahvit Mirolybov-salissa Kotikirkon vieressä. Juhlapöytä katetaan nyyttärihengessä yhdessä eli jokainen voi tuoda jotakin yhteiseen juhlapöytään.

 

Kotikirkon sivut

Yhteystiedot: Liisankatu 29 A, 4. kerros