Golgata-risti Uspenskin katedraalissa. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

6.4.2023

Suurena perjantaina 7.4. kuljemme jumalanpalveluksissa Kristuksen rinnalla Hänen ristintietään. Todistamme ja kumaramme Kristuksen kärsimyksiä, hiljenemme Golgata-ristin äärellä ja kuljemme hautajaissaatossa Kristuksen hautauspalveluksessa. Kirkollisen vuorokausirytmin mukaisesti suuren parjantain aamupalvelus ja Kristuksen 12 kärsimysevankeliumia toimitetaan jo Suuren torstain iltana 6.4. Seurakunnassamme Lohjan ja Tikkurilan kirkossa suuren torstain iltana toimitetaan vielä ehtoopalvelus ja liturgia ja aamupalvelus toimitetaan suuren perjantain aamuna. Tarkista jumalanpalveluksien aikataulut jumalanpalveluskalenterista.

Pyhäkkömme ovat suruväreissä. Kirkkotekstiilit ovat suurena perjantaina mustia. On vuoden ankarin paastopäivä. On myös palavan rukouksen päivä, ja kaikkiaan pyhäköissämme toimitetaan jumalanpalveluksia aamusta iltaan.

Suuren torstain iltana tai varhain perjantai aamuna kirkoissamme luetaan Kristuksen 12 kärsimysevankeliumia. Golgata-risti on siirretty keskelle kirkkoa ja sen äärellä luetaan Kristuksen kärsimystiestä ja ristin kuolemasta kertovat evankeliumijaksot. Kirkkokansa kuuntelee nämä kärsimysevankeliumit palavat tuohukset kädessä.

Iltapäivällä  toimitetaan suuren perjantain ehtoopalvelus, jonka päätteeksi Kristuksen hautakuva kannetaan alttarista juhlavassa saatossa keskelle kirkkoa. Tämä on käänteentekevä palvelus, jossa todistamme Kristuksen kuolemaa. Hautakuvan esiinkantamisen aikana kaikki ovat polvistuneina.

Perjantai-iltana kokoonnutaan vielä Kristuksen hautauspalvelukseen. Palveluksen päätteeksi hautakuva kannetaan saatossa kirkon ympäri, kuoro laulaa hautausveisua ja kellot soittavat surusoittoa. Lopuksi hautakuva tuodaan takaisin kirkon keskelle ja kansa kunnioittaa sitä kumartamalla kolmesti.

Jumalanpalveluksia lähetetään myös suoratoistona Uspenskin katedraalista seurakunnan YouTube-kanavalle.