Kuva: Kari Pekonen

25.2.2022

Syvästi murheellisina olemme seuranneet Venäjän ja Ukrainan välistä konfliktia ja nyt Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Suremme sotatoimien aloittamista, ja yhdessä veljiemme ja sisariemme kanssa Ukrainassa ja muualla ortodoksisessa maailmassa rukoilemme rauhaa ja anomme Jumalan apua suuren inhimillisen kärsimyksen rajoittamiseksi ja hädän lieventymiseksi. Vetoamme päättäjiin ja myös Venäjän ja Ukrainan ortodokseihin ja heidän hengelliseen johtoonsa, että kaikki mahdollinen tehtäisiin kärsimyksien rajoittamiseksi, konfliktin laajentumisen estämiseksi sekä rauhan saavuttamiseksi.

Sota aiheuttaa aina kärsimystä viattomille. Siksi rauhanpyrkimykset ovat Jumalan mielen mukaisia. Tuhovoimien keskellä kannamme rukouksia ihmisiä rakastavan Jumalan puoleen, sillä ”yksin Herralta tulee apu” (Ps. 3:9). Kehotamme kaikkia esirukoukseen sodan kärsimykset kohtaavien puolesta ja myös niiden puolesta, jotka päätöksiensä kautta kantavat vastuuta tapahtumien kulusta.

Kristus sanoo: ”Rakastakaa vihamiehiänne, tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat.” (Luuk. 6:27) Kun Herra sanoo näin, emmekö rakastaisi veljiämme ja sisariamme Kristuksessa? Tunnemme syvää kipua ja murhetta siitä, että Venäjän ja Ukrainan ortodoksiset uskovat ovat joutuneet tähän sotatilanteeseen.

Kasvotusten kärsimyksen ja sodan todellisuuden kanssa ankkuroimme lujasti toivomme Jumalan laupeuteen. ”Meitä kantaa Jumala, meidän apumme. Jumala on meille pelastuksen Jumala.” (Ps. 68:20-21)

+ KP Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo
+ KP Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni
+ KP Oulun metropoliitta Elia
+ KS Haminan piispa Sergei

Lähde: ort.fi

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset