Pyhä pappismarttyyri Aleksander Hotovitski. Ikoni kryptakappelissa Uspenskin katedraalissa.

18.8.2020

19. elokuuta muistetaan pyhää pappismarttyyri Aleksander Hotovitskia. Häntä voisi kutsua myös helsinkiläiseksi, sillä hän toimi vuosina 1914-1917 seurakuntamme kirkkoherrana sekä Suomen kaikkien ortodoksisten kirkkojen piirivalvojana. Hän oli seurakuntalaisten keskuudessa rakastettu pappi, joka muun muassa edisti sosiaalihuoltoon ja koulutukseen liittyviä hankkeita vaikeina aikoina. Pyhä Aleksander myös aloitti ensimmäisen seurakuntamme lehden, Gelsingforskij Prikodskij Listok, toimittamisen. Hän kirjoitti lehteen monia opetuspuheita, runoja ja kuvauksia seurakunnan elämästä.

Aleksander Hotovitski oli kotoisin Lounais-Ukrainasta, ja valmistumisensa jälkeen hän työskenteli vuosia New Yorkissa, josta hänet siirrettiin Berliinin kautta Suomeen.

Vuonna 1917 Hotovitski siirtyi Moskovaan Kristus Vapahtajan kirkon kalustonhoitajaksi. Isä Aleksander vangittiin useita kertoja, ja hän kuoli Stalinin vankileirillä vuonna 1937. Isä Aleksanderin hautapaikaksi arvellaan Moskovassa Donskajankadulla sijaitsevaa hautausmaata, jonne onkin Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen pystytetty muistolaatta hänen muistokseen.

Venäjän ortodoksinen kirkko kanonisoi isä Aleksanderin vuonna 1994, ja aluksi hänen muistopäiväänsä vietettiin 4. joulukuuta. Myöhemmin kuolinpäivän varmistuttua muistopäiväksi tuli juuri 16.8.

Uspenskin kryptakappelin juhla – jumalanpalvelus ja konsertti

Uspenskin katedraalin kryptakappeli on pyhitetty pappismarttyyri Aleksanderin muistolle. Kryptakappelin praasniekkaa vietetään vuosittain 16.8.

Aamuliturgia toimitetaan poikkeuksellisesti Uspenskin katedraalin kirkkosalissa kello 9 alkaen. Kirkkosaliin mahtuu enemmän osallistujia turvaväleillä kuin kryptakappeliin.  Jumalanpalvelukseen voi osallistua 70 ihmistä, ja ilmoittautuminen tapahtuu kirkon ovella.

Myös muilla seurakuntamme alueilla toimitetaan pyhän Aleksanderin muistopäivän kunniaksi liturgia: Myllypuron kappelissa kello 8 alkaen, ja Tikkurilan kirkossa kello 9.

Juhlapäivän iltana Uspenskin katedraalin kryptassa järjestetään kello 18 Kesäillan musiikkia-konserttia. Konsertissa esiintyvät Varvara Merras-Häyrynen, sopraano ja Joel Papinoja, piano. Ohjelmassa on Sergei Rahmaninovin yksinlauluja sekä Einojuhani Rautavaaran pianoteos Ikonit. Konserttiin on vapaa pääsy. Kryptassa on kuitenkin koronatilanteen vuoksi vain rajoitetusti paikkoja yleisölle.

Lue myös Pyhittäjä Aleksander Hotovitskista Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

Kategoriat Uutiset