Muistojen hiljainen puutarha kertoo seurakuntamme Lapinlahden hautausmaalla leposijansa saaneiden elämäntarinoiden kautta samalla koko maan ja kirkkomme historiasta. Kirjan kansikuvan Pyhän profeetta Elian kirkosta ja hautausmaasta on kuvannut Niclas Warius.

22.8.2023

Helsingin ortodoksisen seurakunnan Lapinlahden hautausmaasta on alkukesästä ilmestynyt kirja Muistojen hiljainen puutarha.

Kirjan on kirjoittanut eläkkeellä oleva venäjän kielen lehtori ja tietokirjailija Marianna Flinckenberg-Gluschkoff. Kirjan kuvituksesta on vastannut valokuvaaja Niclas Warius.

Teoksen lähestymistapa on lämmin, ihmisläheinen ja samalla kulttuurisesti ja historiallisesti merkittävä, mikä tulee hyvin ilmi kirjan esittelytekstissä:

”Muistojen hiljainen puutarha kertoo Helsingin vanhimmasta yhtäjaksoisesti käytössä olleesta hautausmaasta. Yli 200 vuoden ajan Helsingin ortodoksisen seurakunnan Lapinlahden hautausmaan ristit ja muistomerkit ovat kuvastaneet pääkaupungin historian lisäksi koko valtakunnan kehitystä. Monet täällä leposijansa saaneet ovat osallistuneet maailman ja historia kohtalokkaisiin tapahtumiin, toiset taas kokeneet rauhallisimpia elämänvaiheita. Kuitenkin he ovat kaikki omalla tavallaan-kuka näyttävästi, kuka vaatimattomasti-rakentaneet yhteiskuntaamme ja rikastuttaneet kultuuriperintöämme.

Kuvattu henkilögalleria on etnisesti monisävyinen, toimialojen kirjo laaja ja elämäntarinat toinen toisiaan vaikuttavampia. Lukija tutustuu moniin pääkaupunkimme monumentaalisen keskustan luojiin ja kultuurielämän edistäjiin.”

Hautausmaan portit avoinna.

Marianna Flinckenberg-Gluschkoff: ”Kirjan kirjoittaminen oli onni ja siunaus”

Marianna Flinckenberg-Gluschkoff sai ajatuksen kirjan kirjoittamisesta nelisen vuotta sitten pitkän prosessin jälkeen.

”Idea syntyi alun perin taidehistorioitsija Petja Hovinheimolle. Hän ei kuitenkaan päässyt toteuttamaan ideaansa, sillä hänen elämä päättyi traagisesti tapaturmassa kymmenen vuotta sitten. Ajatus henkilötarinoihin pohjautuvasta seurakuntamme hautausmaasta kertovasta kirjasta jäi pöytälaatikkoon.  Ymmärsin, että minun on tartuttava aiheeseen.”

Marianna Flinckenberg-Gluschkoff on todella kiitollinen siitä, että hän uskalsi lähteä kirjoittamaan tätä kirjaa.

”Hautausmaamme on aina ollut minulle hyvin rakas ja läheinen paikka. Ajatus kirjan kirjoittamisesti tuntui aluksi pelottavalta. Uskalsin tarttua tähän tehtävään vain sillä, että aluksi sanoin kirjoittavani lähinnä itselleni. Myöhemmin tämä projekti laajeni ja sain tähän myös rahoitusta.”

Kirjan lähtökohtana ovat olleet Marianna Flinckenberg-Gluschkoffin omat muistot ja kokemukset.

”Tunsin monta henkilöä, joiden elämäntarinat ovat kuvattuina kirjassa. Sain tuntea muun muassa hautausmaan kirkon, Pyhän profeetta Elian kirkon arkkitehti Ivan Kudrjavzewin sekä kuvataiteilija Ina Collianderin.”

Teoksen kirjoittamisessa tärkeässä asemassa oli jo tehty pohjatyö. Kirjassa on käytetty pohjana aiempaa tutkimusta, arkistojen materiaaleja sekä 1990-luvulla toteutettua Helsingin ortodoksisen hautausmaan hautojen kartoitusta, jossa on selvitetty haudattujen henkilöiden taustoja ja sitä, mitkä haudat tulee säilyttää. Flinckenberg-Gluschkoff oli myös yhteydessä edesmenneiden omaisiin ja ystäviin.

Lopulta kirjan kirjoittaminen tuotti suurta riemua ja oli jopa pelastavana oljenkortena.

”Olen niin kiitollinen siitä, että sain kirjoittaa tämän kirjan. Jouduin kirjaprojektin aikana vaikeaan lonkkanivelen leikkaukseen, ja vietin pitkiä aikoja sairaalassa ja kuntoutuksessa. Tämä kirjaprojekti oli koko tänä aikana minulle suuri onni, ja se kannatteli minua. Oli pelkkää riemua, että sain syventyä kirjan maailmaan. Kirjan tekemisestä tuli minulle myös parantava projekti”.

Kirjan on kustantanut Valamon Kustannus, joka toimi myös edellisen Marianna Flinkenberg-Gluschkoffin kirjan Enkelit ortodoksisessa ikonissa kustantajana.

Marianna Flinkenberg-Gluschkoff kuvattuna hautausmaalla.

 

Kirjan julkistamistilaisuus Helsingissä 22.8.

Kirjan julkistamistilaisuus pidetään Helsingissä Seurakuntasalilla (Unioninkatu 39 A, sisäpiha) 22. elokuuta kello 18. Kirjan julkistamistilaisuudessa ovat paikalla kirjan tekijät eli Maria Flinkenberg-Gluschkoffin lisäksi valokuvaaja Niclas Warius. Paikalla on myös piispa Sergei sekä kirjaprojektissa auttanut Liisa Heikkilä-Palo. Kirjan kirjoittamista ovat avustaneet apurahoin Helsingin metropoliittakunnan säätiö sekä Venäläinen hyväntekeväisyysyhdistys Suomessa.

Marianna Flinckenberg-Gluschkoff vierailee lisäksi seurakuntamme kirjallisuuspiirissä lauantaina 23.9. kello 14 (Liisankatu 29 A, 2. kerros)

Kirja on ostettavissa jo nyt ennen julkistamistilaisuutta Valamon luostarista ja luostarin verkkokauppa Webtuohuksesta sekä hautausmaan pyhän profeetta Elian kirkosta ja Uspenskin katedraalista hintaan 37 euroa. Kirjan tuotto menee Valamon luostarin hyväksi.

Myyntituotto käytetään Valamon luostarin hyväksi.

Kirja on lisäksi lainattavissa seurakuntamme kirjastosta (Liisankatu 29 A, 2 kerros) . Myös mahdollisuus etälainaan.

 

Kuvaaja Niclas Wariuksen kuvat hautausmaalta ovat suorastaan unenomaisia, kuin tämän ajan ja iankaikkisuuden rajapinnalta.

Kuvat: Niclas Warius

Teksti: Vlada Wahlsten

 

Julkaistu 19.6.2023

Päivitetty 2.7.: Kirja on nyt ostettavissa myös Uspenskin katedraalista.

Päivitetty 21.8. kirjan julkistamistilaisuuden yksityiskohtien osalta 

Korjattu 30.8. : Uutisessa luki aiemmin virheellisesti, että kirjan myyntituotto käytetään lyhentämättömänä Valamon luostarin hyväksi. Todellisuudessa tuotosta vähennetään kuitenkin niiden hankintaan ja myyntiin käytetyt kulut. Seurakunta on myös hankkinut kirjat Valamon luostarilta ja näin tukenut luostarin toimintaa. Kirjojen myynti menee näin ollen joka tapauksessa Valamon luostarin hyväksi. 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset