30.12.2017

Seurakunnan 190-vuotista historiaa kunnioitettiin eri tavoin kuluneen vuoden aikana. Varsinainen pääjuhla oli elokuun lopulla, mutta palvelukset sekä tapahtumat seurakunnan eri kirkossa juhlavuoden aikana pyrkivät tuomaan esille myös seurakuntaelämän kehityskaarta tähän päivään. Kunnioitamme omaa historiaamme toisaalta tuntemalla sitä ja toisaalta toimimalla historiamme pohjalta juuri tässä ajassa luoden uuttaa historiaa. Voimme olla monella tapaa kiitollisia aiempien sukupolvien työstä seurakunnan hyväksi. Jos he olisivat katsoneet vain taaksepäin, emme omaisi näin hyviä toimintaedellytyksiä kuin nyt.

Vuonna 2018 vietetään Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlaa. Seurakunnan ja hiippakunnan pääkirkkoa juhlitaan tavallista juhlavammin 15. elokuuta. Vuoden 2018 alusta Uspenski on myös arkkipiispan katedraali eli kirkkokunnan pääkirkko. 150-vuotisjuhla kehottaa pohtimaan merkitystämme Helsingissä: mitä annettavaa meillä on ollut ja erityisesti mikä on panoksemme tänä päivänä? Mitä tarkoittaa meille ja koko kaupungille, että hienon katedraalimme siluetti on ollut osa kaupunkikuvaa jo 150 vuotta? Omalle perinteelle uskollisina emme voi jäädä museoksi vaan tehtävämme on pitää katedraali elävänä kohtaamispaikkana, joka palvelee niin seurakuntalaisia kuin muita kiinnostuneita.

Vuoden vaihtuessa voimme kiittää Jumalaa huolenpidosta kuluneena vuotena. Rukoilemme vuodelle 2018 varjelusta ja siunausta: olkoon meillä voimia ymmärtää oma tehtävämme kirkkona historian tässä kohdassa. Maailma tarvitsee julistusta ylösnousseesta Kristuksesta, todistusta Jumalansynnyttäjän suojeluksesta ja kaikkien pyhien esirukouksien voimasta. Ja me kaikki tarvitsemme rukoilijoita kirkossa, kodeissa – niin, kaikkialla.

Tervetuloa niin Uspenskiin kuin kaikkiin muihinkin seurakuntamme kirkkoihin myös tulevana Herran vuonna 2018!

Markku Salminen
Kirkkoherra, rovasti

Kategoriat Ajankohtaista