Rovasti Timo Lehmuskosken muistokirjoitus Helsingin Sanomissa

Seurakuntalainen ja rovasti Timo Lehmuskosken ystävän ja rippilapsen 15.3. julkaistu muistokirjoitus piirtää kuvan suurisydämisestä, lempeästä ja suvaitsevasta papista.

15.3.2023
Helsingin Sanomissa 15.3.2023 julkaistu muistokirjoitus: 


Timo Lehmuskoski 1943–2023

ROVASTI Timo Lehmuskoski kuoli 19. helmikuuta 2023 Helsingissä pitkällisen sairauden heikentämänä. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Helsingissä 5. tammikuuta 1943.

Lehmuskoski löysi nuorena vakaumuksekseen kristinuskon ja sen pohjalta vasemmistolaisen työväenliikkeen ja maailmanlaajuisen solidaarisuuden. Hän kuului kantakaupungin seurakuntanuorten joukkoon, josta on tullut useita aikamme eri kirkkokuntien vaikuttajia.

HENGELLINEN etsintä johti opiskeluvuosina ortodoksiseen kirkkoon yhdessä puolison Tarjan kanssa. Ortodoksiseen kirkkoon liittyminen ei 1960-luvulla ollut muotia eikä itsestäänselvää.

Lehmuskosket löysivät hengellisen kotinsa Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa venäjänkielisten emigranttien ja evakkotaustaisten suomenkielisten keskuudesta.

LEHMUSKOSKEN oma vakaumus oli vahva, mutta avoimuus ja välittäminen erilaisia ihmisiä kohtaan ei tuntenut rajoja. Hänen toimintaansa leimasi rohkea solidaarisuus kaikkia syrjäytettyjä, kuten romaneja tai seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Vakaumuksellisena rauhan miehenä hän suoritti siviilipalveluksen ensimmäisten sivarien joukossa.

Lehmuskoski vastusti kuluttamista eikä juurikaan hankkinut mitään uutta itselleen, paitsi kirjoja. Hän oli myös luontoihminen, kukkien kasvattaja ja lintujen tuntija.

Lehmuskoski valmistui teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hän toimi Helsingin metropoliitta Johanneksen sihteerinä ja hoiti ekumeenisia yhteyksiä. Piispansa kanssa Lehmuskoski edusti ortodoksisen kirkon uutta, koulutettua, avointa ja luterilaistaustaista sukupolvea.

OPETTAMINEN ja sielunhoito kirkastuivat Lehmuskosken elämäntyöksi, kun hän siirtyi ortodoksisen uskonnon opettajaksi. Hänet vihittiin papiksi 1981 ja valittiin pian papin virkaan Helsinkiin. Isä Timon vastuulle tuli kirkkoon liittyvien opettaminen. Sadat uudet ortodoksit saivat nauttia hänen laajasydämisestä opetuksestaan, ja vuosien mittaan hänestä tuli rakastettu rippi-isä. Rovastin arvon isä Timo sai vuonna 1993.

Isä Timolla oli läheiset suhteet Tukholmaan ja Tallinnaan. Hän oli mukana seurakuntatyössä ja julkaisutoiminnassa Ruotsissa. Hän hoiti erilaisia teologisia ja papillisia tehtäviä Virossa arkkipiispa Johanneksen ollessa Viron ortodoksisen kirkon väliaikainen päämies 1996–1999. Työstään isä Timo sai vuonna 2009 marttyyripiispa Platonin ritarikunnan ansiomerkin.

ISÄ TIMO oli sukupolvensa valovoimaisimpia pappeja. Hän oli keskeisellä paikalla, kun kirkko kasvoi emigranttien ja evakkojen perinneyhteisöstä monikulttuuriseksi ja avoimeksi osaksi 2000-luvun Suomea. Nuorempien esikuvana ja lempeänä ohjaajana hänen vaikutuksensa kantaa jatkuvasti hedelmää. Eläkepäivinään hän oli usein tavattavissa sekä kirkossa että Kruununhaan kaduilla ja kahviloissa.

Isä Timon lähipiiriin kuuluvat puoliso, neljä lasta, kuusi lastenlasta ja yksi lapsenlapsenlapsi.

Justus Mollberg

Kirjoittaja on Timo Lehmuskosken ystävä ja rippilapsi.

 


Rovasti Timo Lehmuskoski siunattiin haudanlepoon 24.2.2023.

Rovasti Timo Lehmuskoski siunattiin haudanlepoon Ukrainan sodan vuosipäivänä 24. helmikuuta 2023. Hautauspalveluksen toimitti piispa Sergei yhdessä papiston kanssa. Hautauspalveluksen aikana soivan rauhan kellot.  Kuva: Kateryna Chyhryn
Kategoriat Ajankohtaista
Ota yhteyttä