27.5.2022

Toukokuun neljäntenä päivänä kuollut rovasti, dir.cant. Raimo Pores syntyi 1937 Suojärvellä.  Hän oli Bombinien tunnettua sukua ja Bomba-Bombinien sukuseuran kantava voima. Hän oli Suojärvi-Seura ry:n aktiivijäsen sekä toimi seuran perustaman karjalankielisen murrekuoron johtajana. Hän oli myös Helsingin Suomalaiset Ortodoksit ry:n puheenjohtajana.

Isä Raimo toimi uransa aikana kanttorina mm. Oulussa, Kokkolassa ja Helsingissä. Näin hän myöhemmin matkoillaan tapasi tuttuja useiden vuosien takaa.

Häntä arvostettiin pitkän linjan työntekijänä, kollegana, humaanina ihmisenä, tukijana ja esirukoilijana.

Tultuaan Helsinkiin hän aloitti kanttorina Pyhän Kolminaisuuden kirkossa, jossa toimitettiin tuolloin seurakunnan suomenkieliset palvelukset. 1990-luvun alussa suomenkieliset palvelukset siirtyivät Uspenskin katedraaliin, jonka kuoroa hän alkoi johtaa. Katedraalin upea akustiikka tuli hänelle rakkaaksi. Psalloo-kuoron isä Raimo perusti vuonna 1979. Kuoro konsertoi lukemattomia kertoja sekä Uspenskissa että muissa ortodoksisissa pyhäköissä. Kuoroa kuultiin usein kutsuttuna esiintyjävieraana myös Helsingin evankelisluterilaisissa kirkoissa.

Isä Raimo oli innokas ja uuttera musiikin tutkija ja säveltäjä. Hän keräsi kuorolle nuotteja, kuten vanhoja znamennyij-hymnejä Bulgariasta. Kreikan esiintymismatkoilta hän keräsi vanhoja Athos-luostarin joulu- ja pääsiäishymnejä. Niillä täydennettiin Psalloo-kuoron ohjelmistoa.
Isä Raimo on itse säveltänyt muun muassa jumalallisen liturgian.

Isä Raimo halusi esitellä Psalloo-kuoroa konsertein myös ulkomailla muiden muassa ekumeenisen patriarkan luona Konstantinopolissa ja paavin luona Vatikaanissa. Kuoro esiintyi myös Kreikassa, Ranskassa ja Bulgariassa. Tukholmassa Ruotsin suomalaisen seurakunnan tilaisuuksissa konsertoitiin sekä laulettiin jumalanpalveluksissa suomeksi, ruotsiksi ja myös karjalan kielellä.

Kun Viro sai itsenäisyytensä ja vapautensa takaisin, isä Raimo piti tärkeänä, että sinne tehdään Psalloon kanssa konserttimatkoja. Näin tulivat tutuiksi Tallinnan Profeetta Eliaan ja Naisprofeetta Hannan katedraali, Pärnun Kristuksen Kirkastumisen katedraali sekä Saarenmaan Tornimäen Jumalanäidin suojeluksen kirkko. Hän oli perustamassa Herman Aav-seuran itsenäisen Suomen ensimmäisen arkkipiispan Herman Aavin muistolle.

Isä Raimo halusi tallentaa ja levyttää Psalloon ohjelmistoa. Kuoro on levyttänyt isä Raimon säveltämän Liturgian. Lisäksi on levytetty pääsiäis- ja joulukonsertteja eri vuosina. Radion kantanauhoilta löytyy Psalloon laulamaa ohjelmistoa.

Psalloon lauluja voi kuunnella esimerkiksi YouTubessa hakusanalla Psalloo tai Psalloo-kuoro.

Monet kirkon työntekijät ovat aikanaan laulaneet Psalloossa isä Raimon johdolla ja opastuksella.

Isä Raimo jäi eläkkeelle vuonna 2001. Papiksi hänet vihittiin vuonna 2008 ja vuonna 2019 hänelle myönnettiin rovastin arvo. Isä Raimo siunattiin haudan lepoon Helsingissä 20.5.2022.

Muistamme rovasti isä Raimo Poresta lämmöllä. Ollos iäti muistettu!

Teksti: Eero Hakamies, isä Raimon ystävä ja pitkäaikainen Psalloo-kuoron laulaja
Kuva: Hellevi Matihalti / Simeon ja Hanna verkkolehti

 


Rovasti Raimo Poreksen neljänkymmenen päivän panihida muistopalvelus toimitetaan Uspenskin katedraalissa lauantaina 18.6. kello 16:15. Palvelus on kaikille avoin.

Kategoriat Uutiset