Konstantin Somov, säveltäjä Sergei Vasilievich Rachmaninovin muotokuva, 1925, Tretjakovin gallerian kokoelmat. Kuva: Tretjakovin galleria.

26.1.2022

Uspenskin katedraalista striimataan perjantaina 28.1. klo 19 konsertti, jossa Sibelius-Akatemian kuoronjohdon luokka ja Sibelius-Akatemian vokaaliyhtye avustajineen esittävät Sergei Rahmaninovin Vigilia-teoksen. Konsertti striimataan Helsingin ortodoksisen seurakunnan Youtube-kanavalle.

Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professori Nils Schweckendiek on ohjannut opiskelijoita kuoronjohtamisessa ja teoksen musiikillisissa rakenteissa. Uspenskin kanttori ja ortodoksisen kirkkomusiikin yliopisto-opettaja Varvara Merras-Häyrynen on puolestaan kertonut teoksen taustasta ja yhteydestä ortodoksiseen liturgiseen perinteeseen sekä ohjannut kirkkoslaavin ääntämistä. Rahmaninovin Vigilia on paitsi ortodoksisen kirkkomusiikin merkkiteos myös paljon laulettu kuoroteos ns. maallisten kuorojen parissa.

Konsertin piti toteutua jo keväällä 2020, mutta se jouduttiin silloin koronaepidemian vuoksi peruuttamaan ja siirtämään tulevaisuuteen. Nytkin peruuntumisen mahdollisuus oli olemassa, mutta Sibelius-Akatemia linjasi kevätlukukauden opetuksen alkavan normaalisti kaikin mahdollisin turvatoimin (FFP2-maskit, kotitestit, turvavälit) ja taiteellisen toiminnan jatkuvan ilman yleisöä. Kun vielä seurakunta oli valmis konsertin striimaamiseen DigitalPalola Oy:n avulla, laaja yleisö pääsee nyt nauttimaan Rahmaninovin upeista sävelistä autenttisessa ympäristössä.

Rahmaninovin Vigilia pe 28.1.2022 klo 19

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset