25.10.2018

Helsingin ortodoksisen seurakunnan ensimmäinen Helsingin ulkopuolinen toimintakeskus perustettiin Lohjalle vuonna 1968. Väestökehityksen myötä seurakunnan jumalanpalveluselämän ja toiminnan laajeneminen on merkinnyt vuosikymmenten saatossa uusien toimintakeskusten ja pyhäkköjen syntyä. Sittemmin vastaavanlaisia aluekeskuksia on perustettu Järvenpäähän, Vantaalle ja Espooseen.

Nyt Lohjalla vietetään 50-vuotisjuhlaa valoisasti tulevaisuuteen katsoen.

Alueellisen toiminnan edelläkävijä

Lohjan toimintakeskus syntyi tarpeesta palvella paremmin suurella alueella toimivan seurakunnan reunamia, ja niin 60-luvun lopulla perustettiin papin ja kanttorin virat Länsi-Uudellemaalle.

Paikka keskukselle löytyi, kun lääkäri Herman Skurnik myi seurakunnalle Lohjan keskustasta kiinteistönsä, jossa oli hänen asuntonsa ja vastaanottotilansa. Alakertaan tuli Skurnikin olohuoneesta muutettu rukoushuone ja papin asunto, ja yläkertaan asunto kanttorille.

Ensimmäisenä pappina palveli isä Aleksander Korelin, joka sittemmin toimi pitkään koko seurakunnan kirkkoherrana. Kanttoriksi valittiin Martti Wallén, joka siirtyi myöhemmin Tukholman kuninkaalliseen oopperaan.

Rukoushuoneesta kirkoksi

Lähes kaksikymmentä vuotta sitten – äitienpäivänä vuonna 2000 – rukoushuone remontoitiin ja vihittiin kirkoksi. Muutostyöt tehtiin lähes kokonaan talkoovoimin. Samassa yhteydessä seurakuntasalillekin saatiin tilat papin hankittua oma asunto lähistöltä. Alueen kanttori asuu yhä kirkon yläkerrassa

Lohjan toimintakeskus on merkityksellinen alueen ortodokseille. Pappeja ja kanttoreita ei tarvitse lähettää enää Helsingistä asti. Lohjalta käsin seurakuntalaisia palvellaan kolmion muotoisella alueella, jonka päätepisteet ovat Hanko, Kirkkonummi ja pohjoisessa Karkkila. Alueella on useita pyhäkköjä, ja jumalanpalveluksia toimitetaan lisäksi esimerkiksi luterilaisten seurakuntien tiloissa siellä, missä ei ole omaa pyhäkköä.

Lähiyhteisö voimavarana

Henkisesti ja hengellisesti on tärkeää, että kirkko koetaan omaksi, että kirkko ei ole etäinen, myöskään maantieteellisesti. ”Oma” pappi ja ”oma” kanttori tulevat läheisiksi ja suhteet ovat luottamukselliset ja välittömät. Lohja on ollut edelläkävijä ja järjestely on koettu toimivaksi.

Nyt on 50-vuotisjuhlan aika. Toiminta Länsi-Uudellamaalla on vakiintunut, laajentunut ja monipuolistunut. Suuri joukko vapaaehtoisia tukee toimenhaltijoiden työtä, mistä heille suuri kiitos. Heidän työnsä on ollut ja on korvaamattoman arvokasta. Eteenpäin katsomme valoisin mielin; Jumala katsoo puoleemme ja huolehtii ”piskuisesta laumastaan” myös täällä Länsi-Uudellamaalla.

Teksti: rovasti Kalevi Kasala

Kuva: Urpo Uotila

Lohjan kirkon 50-vuotisjuhlaviikko

Lohjan kirkon 50-vuotisjuhlaviikkoa vietetään 28.10.–3.11.

Juhlaviikolla konsertit, yleisöluennot, kirkon avoimet ovet ja jumalanpalvelukset kutsuvat juhlistamaan seurakunnan ensimmäisen alueellisen toimintakeskuksen merkkivuotta. Juhlaviikko huipentuu lauantaina 3.11. toimitettavaan 50-vuotisjuhlaliturgiaan sekä praasniekkajuhlaan. Tutustu juhlaviikon ohjelmaan

Kategoriat Ajankohtaista