Kristuksen ylösnousemuksen ikoni analogilla. Kuvituskuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

8.4.2024

Piispainkokouksen pääsiäistervehdys

KRISTUS NOUSI KUOLLEISTA! TOTISESTI NOUSI!

”Ylösnousemisen päivä! Ihmiset kirkastukaamme! Nyt on Pääsiäinen! Herran Pääsiäinen! Sillä Kristus meidän Jumalamme saattoi kuolemasta elämään ja maasta taivaaseen meidät, jotka voittovirttä veisaamme.” (Pääsiäiskanoni)

Jälleen kerran olemme kilvoitelleet läpi suuren ja pyhän paaston. Kuka enemmän kuka vähemmän paastoten ja voimiensa mukaan valmistautuen kirkkovuoden suurimpaan juhlaan. Palmusunnuntain jumalanpalveluksissa olemme vaeltaneet Vapahtajan mukana Jerusalemiin, missä Hänet otettiin riemuiten vastaan palmunoksin ja Hoosianna -huudoin maallisena kuninkaana. Pian nuo suosionosoitukset kuitenkin muuttuivat kansan Ristiinnaulitse -huudoiksi. Suuren viikon aikana olemme kulkeneet Kristuksen kanssa Hänen kärsimystietään. Olemme eläneet tässä ja nyt uudelleen Herramme kavaltamisen, vangitsemisen, väärän tuomion, ristin kantamisen, ristiinnaulitsemisen, kuoleman ja hautaamisen.

Suuren viikon jumalanpalvelukset vaikuttavine ja kerran vuodessa kuultavine kirkkoveisuineen ja kirkot sekä papisto tummiin väreihin verhottuina eivät jätä ketään kylmäksi. Syvän hengellisen murheen jälkeen tulee kuitenkin ilo ja suuren lauantain liturgiassa surun väri muuttuu valon ja ilon valkoiseksi väriksi. Saamme iloita Kristuksen kuoleman voittamisen ja ylösnousemuksen ihmeestä –  Kristus on totisesti ylösnoussut!

Herran Pääsiäinen on meille juhlien juhla ja riemujen riemu. Mirhantuojanaisten tavoin saamme iloiten ihmetellä Kristuksen tyhjää hautaa. Pääsiäisyön ja kirkkaan viikon jumalanpalvelukset ovat täynnä valoa, väriä ja liikettä. Eikä vain näinä pääsiäispäivinä, vaan koko neljäkymmentä päivää kestävän pääsiäiskauden ajan iloitsemme ja riemuitsemme Kristuksen ylösnousemisen ihmeestä ja laulamme pääsiäistroparia ”Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi”.

Pääsiäiskanoni kehottaa meitä kirkastumaan. Valaiskoon kuolleista ylösnoussut Kristus meitä niin, että meistäkin heijastuisi pääsiäisen kirkkaus, uudistuisimme hengellisesti ja toisimme valoa ja iloa sinne missä kulloinkin elämme ja toimimme.

+ Leo, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa
+Arseni, Kuopion ja Karjalan metropoliitta
+ Elia, Oulun metropoliitta
+ Sergei, Haminan piispa

 

Pääsiäistervehdys on julkaistu ensimmäiseksi Suomen ortodoksisen kirkon internetsivuilla.