Pyhittäjäisä Sergei kuvattuna pyhittäjä Sergei ja Herman Valamolaisten ikoni äärellä Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä 28.6. Kuva: Vlada Wahlstén

27.6.2022

28.6. Kirkkomme muistaa pyhittäjäisä Sergei ja Herman Valamolaisia, Valamon luostarin perustajia.

Seurakuntamme eri alueilla on toimitettu perinteisesti juhlapäivänä jumalanpalveluksia. Tänä vuonna seurakuntalaiset saavat kuitenkin myös kutsun piispan nimipäiväkahveille. Tämän vuoden alussa piispaksi vihitty Haminan piispa Sergei viettää ensimmäistä kertaa nimipäiväänsä Valamon luostarin ulkopuolella.

– Valamon luostarissa pyhittäjäisä Sergei ja Herman Valamolaisten muistopäivä on suuri juhla. Luostarin johtajana ollessani tarjosin nimipäiväkahvit luostarin puutarhassa, kertoo piispa Sergei.

Isä Esipaimen ehti viettää nimipäiväjuhliaan Valamon luostarissa tasan 30 vuoden ajan.

– Sain Sergei Valamolaisen suojeluspyhäkseni munkiksi vihkimisen yhteydessä vuonna 1992. Nimen valitsi minulle metropoliitta Panteleimon, joka kertoi, että oli jo aika antaa munkille luostarinjohtajan nimi. Olen saanut myöhemmin ihmeellisellä tavalla huomata, kuinka pyhittäjäisä Sergei on siunannut elämääni jo lapsuudestani saakka. Kun lapsena kävin Viinijärven kirkossa, minulla oli tapana seistä kirkkosalissa juuri pyhittäjäisä Sergei ja Herman Valamolaisten ikonin edessä. Nuoruudessani taas olin kesätöissä kansimiehenä töissä m/s Sergei laivalla. Opiskelin tuolloin pappisseminaarissa, muistelee piispa Sergei.

Pyhittäjäisien Sergei ja Herman Valamolaisten ikoni on ollut piispa Sergeille läheinen jo aivan lapsuudesta saakka.

Nimi osoittautui johdatukseksi, sillä jo vuonna 1997 Sergeistä tuli Valamon luostarin johtaja, igumeni. Siinä tehtävässä hän ehti toimia lähes päivälleen 25 vuotta ennen piispaksi vihkimistään.

Luostarielämä on kiinnostanut piispa Sergeitä jo varhaisesta lapsuudesta saakka.

– Minulla on valokuvakin, jossa noin 3-vuotiaana istun pappismunkki Savvan sylissä.  Hänellä oli pitkä valkea parta ja luulin häntä joulupukiksi. En silloin vielä tiennyt, että minustakin voisi tulla munkki. Taipaleen seurakunnan nuorisotyöntekijä asui naapurissamme ja hänellä oli kirja Valamon luostarista. Kävin usein katsomassa kirjan kuvia ja kiinnostuin luostarista. 14 vuotiaana olin mukana uudessa Valamossa järjestetyssä Ortodoksisten Nuorten Liiton suurtapahtumassa. Pappismunkki Sergei puhui meille nuorille ja kertoi toivovansa, että jotkut meistä nuorista tuntisivat kutsun munkkiuteen, sillä luostarissa oli enää muutama munkki jäljellä. Silloin koin vahvan sisäisen kutsun ja sanoinkin, että minä haluaisin tulla tänne. 25 vuotiaana toiveeni toteutuikin.

Nyt piispa Sergei on ollut jo puolisen vuotta pois rakkaasta Valamon luostarista. Hän on toimittanut hyvin paljon jumalanpalveluksia seurakuntamme alueella yhdessä papistomme kanssa, osallistunut seurakunnan elämään ja avustanut arkkipiispa Leoa. Piispa Sergei ei ole sanojensa mukaan ehtinyt kaivata luostariin, vaan uusi elämä piispana on alusta alkaen tuntunut omalta.

– Minut on otettu täällä seurakunnassa hyvin lämpimästi vastaan, isä Esipaimen kiittää.

– Minulla on myös täällä luostarivuosien ajalta paljon ystäviä ja tuttuja.  Minne ikinä menen, kohtaan aina ihmisiä, jotka tuntevat minut jo entuudestaan. Täällä on myös kirkoissa yleensä aina paljon ihmisiä, kuorot ovat hyviä, papiston jo tunnen. Tunnen oloni hyvin kotoisaksi täällä Helsingin seurakunnassa. Olen myös tottunut toimittamaan hyvin paljon jumalanpalveluksia, ja mielelläni niitä toimitan nyt täällä.

”Tunnen oloni hyvin tervetulleeksi ja kotoisaksi täällä Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa. Kohtaan täällä myös paljon ystäviä ja tuttuja luostarivuosiltani.”

Ihmeiden aika: ”Luostarissa sain seurata ihmeitä aitiopaikalla”

Valamon luostarin perustajina ja kilvoittelun esikuvina pyhittäjäisä Sergei ja Herman Valamolaisilla on aivan erityinen rooli kirkkomme historiassa. He elivät nykytiedon valossa 1300-luvulla ja myös heidän tekemistään ihmeistä löytyy paljon perimätietoa.

– Heidän tekemistään ihmeistä kannattaa lukea Valamon kronikka-kirjassa, neuvoo piispa Sergei ja jatkaa:

– Jumalalle ihmeet ovat luonnollisia. Ihmisille taas ne ovat ymmärryksen ylittäviä ja odottamattomia, toki toivottuja. Ihmeet ovat normaalin järjen mukaan luonnottomia. Valamon luostarissa sain aitiopaikalla seurata ihmeitä. Lapsettomat pariskunnat ovat saaneet lapsia, tai sairaat ovat parantuneet. Aina ihmeitä ei kuitenkaan jostakin syystä tapahdu, vaan tässä on aina kätkettynä Jumalan tahdon salaisuus.

Piispa Sergei on luostarin igumeni-vuosinaan pyytänyt ihmisiä lähettämään kokemuksiaan ihmeistä. Kertomuksia tuli paljon, ja ne on koottu luostarin arkistoon.

 

Sodan varjo – ”Pyhät näyttävät esimerkkiä, kuinka toimia”

Tänä vuonna nimipäiväjuhlia varjostaa Ukrainan sota. Piispa Sergei on sodan alusta lähtien rukoillut päivittäin rauhaa Ukrainaan ja pohtinut myös, mikä vaikutus tällä kaikella on pelastuksemme kannalta.

– Voimme jatkaa rukousta ja auttaa taloudellisesti ukrainalaisia niissä puitteissa, mitä kukin voi. On hyvin järkyttävää ja surullista, että Venäjä ei näytä antavan periksi sodassa. En olisi ikinä voinut uskoa, että meidän aikanamme voi tehdä tällaisia julmuuksia, ja että Venäjän kirkon johtaja patriarkka Kirill vielä voisi siunata sodan. Patriarkka Kirill on toiminut väärin. Patriarkka Kirill näyttäisi olevan jonkinlaisessa kiitollisuudenvelassa presidentti Putinille. Venäjän hallinto ja presidentti Putin ovat osoittaneet hyvin paljon rahaa luostareihin ja niistä monet on jälleenrakennettu Venäjän valtion varoilla. Venäjän kirkossa on onneksi ollut myös todellisia esipaimenia. Esimerkiksi Moskovan metropoliitta Filip. Sanottuaan suorat sanat Iivana Julmalle hän joutui vankilaan ja koki marttyyrikuoleman. Hän on nyt pyhien joukossa. Pyhät näyttävät meille esimerkkiä, kuinka toimia.

– Pyhittäjäisä Sergei sai varmasti myös apua luostarin rakentamiseen Laatokalle, ja hänen muistoaan vietetään Venäjän ortodoksisessa kirkossa vanhan ajanlaskun mukaan. Toivon mukaan tässä yhteydessä muistetaan, että niin luostareiden kuin pyhäkköjen rakentaminen tehdään Jumalan kunniaksi, ja myös kiitollisuudenvelka on meillä aina yksin Jumalalle, ja samoin kannamme vastuun Jumalan edessä,  tähdentää lopuksi piispa Sergei.

 

Pyhittäjäisä Sergei ja Hermanin juhla 28.6.

Haminan piispa Sergei toimitti vigilian Myllypuron kappelissa 27.6. ja liturgian Pyhän Kolminaisuuden kirkossa 28.6.  Liturgian jälkeen piispa Sergei tarjosi nimipäiväkahvit.

Seurakunta muisti kukilla piispa Sergein lisäksi myös kasvatuksen pappi Sergei Petsaloa (oik.) sekä aiemmin 37 vuoden ajan Pyhän Kolminaisuuden kirkon isännöitsijänä toiminutta Herman Merrasta (vas.). Nimipäiväänsä viettävät kokoontuivat yhteiskuvaan analogilla olevan pyhien Sergei ja Herman Valamolaisten ikonin äärelle.
Piispa Sergei piti liturgiassa opetuspuheen pyhien Sergei ja Herman Valamolaisten elämään ja heidän antamaan esimerkkiin liittyen. Puheen tulkkasi venäjän kielelle Helena Pavinskij.

Piispa Sergein opetuspuhe: ”Pyhittäjäisiemme Sergein ja Hermanin elämän ja toiminnan esikuvana oli itse Vapahtajamme Kristus”

 

Aamun Koitto kertoo piispan uudesta elämästä Helsingissä – mikroruokaa, pyöräretkiä ja  jumalanpalveluksia

Valtakunnallinen kirkkomme lehti Aamun Koitto julkaisi piispa Sergein laajan haastattelun, jossa isä Esipaimen kertoo kaiken oleellisen uudesta elämästään Helsingissä. Lue verkkojuttu tästä.

Haminan piispa Sergei nauttii Aamun Koitossa julkaistun haastattelun mukaan Helsingin vehreydestä ja kukkaistutuksista. Kuva: Pentti Potkonen

´

Teksti: Vlada Wahlstén

Lisäykset: Otsikkoa muokattu ja tekstiä muokattu 29.6.2022