Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlan patriarkaalisessa liturgiassa Uspenskin katedraalissa. Lapset tekivät kukkakujan ja ottivat patriarkan vastaan katedraalin ovella. Kuva: Esko Jämsä

8.4.2024

Rakas veli ja kanssapalvelija Pyhässä Hengessä, Korkeasti pyhitetty Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo: armoa ja rauhaa ylösnousseelta Herralta.

Saavuttaessamme Herramme, Jumalamme ja Pelastajamme Jeesuksen Kristuksen pyhän ja voitonriemuisen ylösnousemusjuhlan välitämme teidän kunnianarvoisuudellenne, rakkaille piispaveljillenne, arvoisalle papistollenne ja koko Suomen hurskaille ja hartaille ortodokseille lämpimät ja rakastavat juhlatervehdykset äitikirkostanne Konstantinopolista.

Läpi vuosisatojen kaikunut pääsiäisjulistus puhuu kristillisen uskon keskeisimmästä mysteeristä. Se on tunnustusta uskostamme lihaksitulleeseen Jumalaan Sanaan, joka kärsimyksensä, kuolemansa ja kirkkaan ylösnousemuksensa kautta on antanut ihmisille ikuisen elämän lahjan ja avannut poispääsyn synnistä ja kuolevaisuudesta. ”Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa.” (Joh. 1:5). Niinpä nyt pääsiäisenä katsomme uuden luomisen aamunkoittoon, missä valo voittaa pimeyden ja elämä kukistaa kuoleman.

Maailman velloessa epävakaudessa ääriään myöten, kaikuu pääsiäisen viesti sitäkin akuutimpana ja tärkeämpänä. Aivan kuten Kristus astuu voitokkaana ulos haudasta, tuo hän toivoa ja pelastusta eripuran, väkivallan ja epätoivon piinaamaan maailmaan. Kaiken kärsimyksen, epäoikeudenmukaisuuden ja koettelemusten keskellä meitä kutsutaan todistamaan Herramme ylösnousemuksesta kolmantena päivänä, mikä tuo mukanaan parannuksen, rauhan, myötätunnon, sovinnon, vapauden ja koko luomakunnan uudistamisen.

Pelastajamme kärsimyksen ja kuoleman väline, risti, paljastuu nyt jumalallisen agapen (rakkauden) ja vapahduksen merkiksi. Vapaaehtoisella uhrautumisellaan Kristus osoittaa jumalallisen armon syvyyden ja hänen rakkautensa laajuuden ihmiskuntaa kohtaan. Kuten apostoli Paavali julisti: ”Jos kerran yhtäläinen kuolema on liittänyt yhteen hänen kanssaan, me myös nousemme kuolleista niin kuin hän.” (Room. 6:5)

Matkamme paastonajan ja Suuren Viikon halki kutsuu meitä ottamaan omaksemme Kristuksen ristin kulkiessamme kohti aitoa opetuslapsuutta ja Jumalan yhteyttä. Osallistumalla hänen kärsimyksiinsä osallistumme myös tästä syvällisestä mysteeristä ja jaamme Luojamme kanssa ikuisen elämän. Näin meidän on joka päivä otettava ristimme ja seurattava häntä luottaen uuteen elämään ja sen ikuiseen kunniaan.

Kun suomalaiset kristityt nyt viettävät pääsiäisen loistokasta juhlaa, liitämme yhteen sydämemme rukouksessa ja kiitoksessa, iloiten Kristuksen synnistä ja kuolemasta saadusta voitosta. Valaiskoon hänen ylösnousemuksensa mielemme, vahvistakoon se uskoamme ja innoittakoon se meitä elämään vakaina pyhän evankeliumin todistajina. Veljellisen lämmön ja palavan rukouksen myötä välitämme sydämelliset pääsiäistoivotukset teille, korkeasti pyhitetty arkkipiispa, ja Suomen ortodoksisen kirkon kaikille rakkaille jäsenille.

Χριστός ἀνέστη! Christ is Risen! Kristus nousi kuolleista!

Ekumeenisessa patriarkaatissa pyhänä pääsiäisenä 2024

Rakastava veljenne Kristuksessa,
+ Bartolomeos
Konstantinopolin, Uuden Rooman arkkipiispa ja ekumeeninen patriarkka

Suomennos: Ari Koponen

Pääsiäistervehdys julkaistu ensimmäiseksi Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.