13.5.2023

Pääsiäisajan viimeisen sunnuntain evankeliumissa kerrotaan, kuinka Kristus paransi sokeana syntyneen miehen näön. Evankeliumitekstin voi lukea tästä.

Seurakunnan kanttori Kirsi-Maria Susuna kirjoittaa, miten kyse on ensisijaisesti hengellisestä näkökyvystä, joka voi sokeutua niin kuin ruumiillinenkin näkökyky: ”Hengellinen sokeus voi siis ilmetä monella tavalla: ennakkoluuloina, tuomitsemisena, ylimielisyytenä ja oman edun tavoitteluna. Hengellisesti sokeina unohdamme Jumalan ja hänen käskynsä ja toimimme omien halujemme mukaisesti lähimmäisemme unohtaen. Pyytäkäämme Jumalaa avaamaan hengelliset silmämme ja vastatkaamme Jumalan kutsuun sokeana syntyneen tavoin: Minä uskon, Herra!

Lue Susunan artikkeli aiheesta.

Aamun Koiton sivuilla on julkaistu sokeana syntyneen sunnuntaista minisaarna. Pastori Marko Mäkinen kirjoittaa minisaarnassa:

”Sokean parantaminen ei lupaa meille parantumista jokaisesta sairaudesta tässä ajassa, mutta se julistaa Herran myötätuntoa ja läsnäoloa kaikissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa. Elämäntilanteet voivat johdattaa meidät Vapahtajan luo ja läheisyyteen.

Opetuslapset oppivat näkemään sairauden Jumalan laupeuden silmin. Hurskaina pidetyt taas lankesivat pois Jumalan mielisuosiosta väärien asenteidensa vuoksi. Hengellinen asenteissamme näkyvä sokeus on kavala sielun sairaus, jota jokaisen kristityksi itseään kutsuvan on varottava, ja josta Vapahtaja tuli meidät parantamaan. Todellinen valo on tullut luoksemme.”

Myös Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla on julkaistu Marko Mäkisen kirjotttama opetuspuhe, jossa päivän tekstiä katsotaan Kristyksen ylösnousemuksen valossa:

”Sokeana syntyneen sunnuntai muistuttaa Vapahtajan rististä ja ylösnousemuksesta – pelastuksemme perustasta – sekä helluntain suunnattomasta lahjasta ja Jumalan pelastustahdosta jokaista katuvaa kohtaan. Jumalan kirkkaus ilmaistaan niille, jotka tunnustavat sokeutensa: heidät parannetaan sydämen sokeudesta. Tämän vuoksi sokeana syntyneen sunnuntai on syntejään katuvalle ihmiselle sekä pelastava pääsiäinen että riemullisen helluntain aatto.”

 

Sokeana syntyneen sunnuntain liturgia verkkolähetyksenä

Sokeana syntyneen sunnuntain jumalanpalveluksia toimitetaan kaikilla toiminta-alueillamme. Katso ajankohdat seurakuntamme jumalanpalveluskalenterista. Pääsiäisajan viimeisenä sunnuntaina jumalanpalveluksissa pääsee vielä kokemaan pääsiäisen riemua. Liturgian päätteeksi kuljetaan ristisaatossa pyhäkön ympäri. Liturgian aikana tervehditään lukuisia kertoja useilla kielillä: Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!

Lisäksi sokeana syntyneen sunnuntain 14.5.2023 liturgia klo 9.55 lähetetään Uspenskin katedraalista suoratoistona seurakunnan YouTube-kanavalle:

Kuvauksesta vastaa DigitalPalolan Petrus Palola.

 

Äitienpäivänä rukousta äitien puolesta

Tänä vuonna sokeana syntyneen sunnuntaina vietetään myös äitienpäivää.  Kirkossa tai kotona voidaan rukoilla erityinen rukous äitien puolesta:

”Ihmisiä rakastava Herra! Katso laupeudellasi Sinun palvelijaisi, meidän äitiemme, puoleen ja kuule meidän rukouksemme, joita uskolla Sinulle heidän puolestansa kannamme, sillä Sinä itse olet sanonut: “Kaikki, mitä te anotte rukouksessa uskoen, sen te saatte” ja “Anokaa, niin teille annetaan, kolkuttakaa, niin teille avataan.” Sen vuoksi me, vaikka emme ansaitsekaan Sinun armoasi, mutta luottaen Sinun laupeuteesi, anomme: Osoita heille hyvyytesi. Täytä heidän hyvät aikomuksensa. Suojaa heidät rauhalla ja levolla ja terveydellä kaikkina heidän elämänsä päivinä.”

 

Äitienpäivä näkyy perinteisesti myös kirkkokahveilla. Kirkossamme on muistettu ansioituneita äitejä jo palmusunnuntaina. Katso tämän vuoden palkitut äidit tästä. 

 

Tervetuloa yhteisiin jumalanpalveluksiin! Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!