23.9.2021

Kirkko muistelee 24. syyskuuta pyhä marttyyri Teklaa, joka perehtyi kristinuskoon apostoli Paavalin oppilaana. Pyhä Tekla tunnetaan myös nimellä Tekla Ikoniumilainen, ja hän oli ensimmäinen kristitty naismarttyyri.

Pyhä Tekla oli kotoisin Ikonionin kaupungista eli nykyisen Turkin Konaniasta. Tekla kihlattiin 18-vuotiaana Thamyris-nimiselle nuorelle miehelle. Samoihin aikoihin apostoli Paavali vieraili kaupungissa kertoen Kristuksen elämästä ja opetuksista.

Tekla kuunteli Paavalin sanoja ja hänen opetuksensa Kristuksesta tekivät Teklaan niin suuren vaikutuksen, että hän ryhtyi vastoin vanhempiensa tahtoa kristityksi ja pidättäytyi avioliitosta. Teklaa vainottiin hänen uskonsa tähden ja hänet yritettiin saada luopumaan uskostaan. Paavali vangittiin.

Tekla etsi Paavalin käsiinsä vankilasta, ja Tekla löydettiin Paavalin luota. Heidät kummatkin vietiin kuvernöörin eteen. Kun Tekla ei vastannut mitään hänelle esitettyihin kysymyksiin, hänen oma äitinsä huusi: ”Polttakaa tuo avioliiton vihollinen keskellä amfiteatteria pelottavana esimerkkinä kaikille toisille naisille!

Kuvernööri ruoskitutti Paavalin ja ajoi hänet pois kaupungista. Teklan hän tuomitsi poltettavaksi roviolla. Kun rovio sytytettiin, liekit eivät tarttuneet Teklaan ja sadekuuro sammutti rovion. Jumalan avulla Tekla etsi Paavalin uudelleen ja lähti tämän kanssa Antiokiaan. Siellä yksi kaupungin ylimyksistä mieltyi Teklaan. Tekla torjui lähestymisyritykset ja tästä raivoissaan mies luovutti hänet kuvernöörille, joka määräsi Teklan heitettäväksi villipetojen kynsiin.

Tekla selviytyi myös petojen hyökkäyksistä ja muista koettelemuksista. Löytääkseen jälleen Paavalin, hän lähti tämän perässä Myrraan. Siellä Paavali sai kuulla Teklan koettelemuksista. Myrrasta Tekla palasi kotiseuduilleen, jossa hänen äitinsä oli yhä haluton vastaanottamaan pelastuksen sanomaa.

Tekla vetäytyi Qalamonin vuoren luoliin, joissa hän eli vuosikymmeniä askeettisesti ja taistellen pahoja henkiä vastaan. Teklan maine parantajana oli kiirinyt, ja kaupungin pakanalliset lääkärit lähettivät hänen kimppuunsa vainoojia. Jumala kuitenkin pelasti hänet vielä viimeisen kerran, ja Tekla astui elävänä kallion sisään kadoten maan uumeniin. Pyhän Teklan luostari Maalulan kylässä Syyriassa sijaitsee perimätiedon mukaan juuri tällä paikalla. Tätä nykyä Teklan haudalta hakevat apua ja lohdutusta niin kristityt kuin muslimitkin.

Jumalallisen saarnaajan sytytettyä Sinussa rakkauden Kristukseen Sinä et ottanut maallista huomioon, vaan pidit sitä ohimenevänä. Jumalalle otollisena uhrina Sinä, kunniakas Tekla, pyhän Paavalin kanssamatkustaja, et säikkynyt tulta etkä petoja. Rukoile Kristus-Yljältäsi meille suurta armoa.

Tropari, 3. säv.

Lähteet: Synaksarion ja Ortodoksiviesti 3/2006.

Kategoriat Kirkkovuosi