10.7.2018

Äitini oli pohtinut pitkään ortodoksikirkkoon liittymistä. Nähdessään, miten innoissani olin kirkoista ja siitä, kun sanoin olevani Kristuksen prinsessa, hän päätti viedä minut Uspenskiin ensimmäistä kertaa. Halusin pukea huivin päähäni, kuten olin nähnyt ikoneissa tehtävän.

Saavuttuamme Uspenskiin riensin heti Kristuksen ristin alle ja aloin itkeä. Tästä lähtien muistutin aina äitiäni sunnuntaiaamuisin palveluksista ja vaadin häntä viemään minut kirkkoon.

Aluksi katselin Uspenskin ikoneita, tutkiskelin tarkemmin kivipylväitä ja yritin painattaa mieleeni jokaisen yksityiskohdan. Kuuntelin laulua, rukouksia ja haistoin suitsukkeet. Myöhemmin kirkossa käydessäni opin, että liian lyhyet tuohukset pitää sammuttaa, ja aloinkin tehdä niin palvelusten aikana. Pääsiäisen lähestyessä minua pyydettiin sytyttämään kynttilöitä palveluksessa ja pitämään niistä huolta, minkä teinkin tämän jälkeen jokaisena pääsiäisenä.

Olen myös ollut kantamassa itsenäisyyspäivänä lahjaikonia Tarja Haloselle, osallistunut ristisaattoihin ikonia kantaen ja tehnyt kryptassa paperikukkia palmusunnuntaita varten. Kriparijuhlassamme Uspenskissa resitoin osan palveluksen teksteistä. Isä Juha Lampinen perusti Uspenskin nuorten ryhmän, jossa suunnittelimme erilaisia matkoja ja järjestimme Taiteiden yön tarjoilun Uspenskissa. Luimme evankeliumia eri kielillä vuorotellen pääsiäisyönä, jolloin luin oman osuuteni ranskaksi.

Uspenskin katedraalin yhteisö on toinen kotini. Minun on ollut vaikea sopeutua suomalaiseen kulttuuriin, enkä ole myöskään löytänyt paikkaani ranskalaisesta kulttuurista, vaikka olenkin puoliksi ranskalainen. Uspenskin katedraalissa minut hyväksytään juuri sellaisena kuin olen. Lisäksi seurakunnassa on paljon muita, joilla on monikulttuurinen tausta.

Kirjoittaja on Tuohustulen sarjakuvapiirtäjä, Vapaan taidekoulun kuvataiteen opiskelija sekä Ranskan historian tietäjä ja kivien keräilijä.

Kuva: Mirva Brola


Minun Uspenskini -kirjoitussarjassa viisi mielenkiintoista kaupunkilaista kertoo Uspenskin katedraalin merkityksestä itselleen.

Uspenskin katedraali on monelle tärkeä paikka. Mitä Uspenski merkitsee sinulle? Minkälainen on sinun Uspenskisi? Jaa kokemuksesi juhlavuoden aikana Instagramissa ja Twitterissä aihetunnisteella #uspenski150

Tutustu Uspenskin katedraalin elokuun juhlaviikon ohjelmaan