Vuonna 1946 perustettu Akademiska Damkören Lyran on tänä päivänä yksi Suomen merkittävimmistä naiskuoroista. Kuoro edustaa Helsingin yliopistoa ja sen ylioppilaskuntaa. Kuva: Dann Pettersson

24.10.2022

Helsingin yliopiston ja sen ylioppilaskunnan naiskuoro Lyran konsertoi Uspenskin katedraalissa torstaina 3.11. kello 19.

As long as the moon shall rise -konsertti on samalla Lyranin taiteellisen johtajan Jutta Seppisen jäähyväiskonsertti hänen jättäessään tehtävänsä melkein 14 vuoden jälkeen.

Jutta Seppinen kuvaa jäähyväiskonserttinsa sanoman olevan hyvinkin ekologinen.

”Lyranin konsertti ”As long as the moon shall rise” käsittelee sitä suurinta pääomaa, jota ihmiskunnalla ja kaikella elollisella on; luontoa. Konsertissa lauletaan kuusta, kesän kauneudesta, talven kylmyydestä, perhosten elämän hetkellisyydestä, jokien virtaavasta vedestä. Konsertin päättävä teos David Langin Again kiteyttää muutoksen ytimen; vaikka ihmiset tulevat ja menevät, jatkaa maapallo auringon kiertämistä, tuuli puhaltamistaan ja joet virtaamistaan.”

Konsertin ohjelmistoon kuuluu myös puhtaasti kristillisiä teoksia kuten Hammaströmin koskettava Kyrie, Bieblin Ave Maria ja ihastuttava virsi I denna ljuva sommartid.

Vuonna 1946 perustettu Akademiska Damkören Lyran on tänä päivänä yksi Suomen merkittävimmistä naiskuoroista. Kuoro edustaa Helsingin yliopistoa ja sen ylioppilaskuntaa. Jutta Seppinen on johtanut kuoroa syksystä 2009 lähtien. Lyranin ohjelmistoa laajennetaan jatkuvasti niin kotimaisten kuin ulkomaisten säveltäjien tilaustöillä ja sovituksilla, ja kuoro tekee mielellään yhteistyötä nuorten solistien ja muusikoiden kanssa.

Lyranin kuorolle oli tärkeää saada pitää konserttinsa juuri Uspenskin katedraalissa.

”Uspenskin katedraali on Lyranille lähellä sydäntä, minkä takia on erityisen hienoa pitää Jutta Seppisen jäähyväiskonserttia kyseisessä paikassa. Vuosien varrella kuoro on moneen otteeseen pitänyt konsertteja Uspenskin upeassa akustiikassa, ja kirkko on antanut Lyranille mahdollisuuden nostaa esille ja tukea todella tärkeitä aiheita. Syksyllä 2018 Lyran esitti esimerkiksi Uspenskin katedraalissa loppuunmyydyn hyväntekeväiskonsertin “Missä sä oot?” naisten linjan hyväksi. Konsertti kasvatti niin tietoisuutta kuin varallisuutta kampanjointiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.”

Tarkemmat tiedot konsertista:

Lyranin ”As long as the moon shall rise” -tapahtumasivu Facebookissa

Kategoriat Ajankohtaista