Piispa Sergei siunaa pappi Matti Lipitsäiselle rovastin arvon. Kuva: Vlada Wahlstén

28.5.2023

Lahdessa Pyhän Kolminaisuuden kirkossa vietettiin helluntaina 28. toukokuuta temppelijuhlaa. Liturgiassa Haminan piispa Sergei siunasi rovastin arvon eläkkeellä olevalle papille, isä Matti Lipitsäiselle. Arvon oli aiemmin myöntänyt arkkipiispa Leo. 

Temppelijuhlaa vietettiin aidossa helluntain tunnelmassa, kuten piispa Sergei sen totesi: ”Toimitimme palvelusta yhdessä useilla kielillä ja kirkkomme täyttyi monikielisestä seurakunnastamme. Oli ilo nähdä myös niin paljon venäjän- ja ukrainankielisiä.”

Pyhän Hengen vuodattamisen, helluntain juhlan ikoni analogilla Lahden ortodoksisessa kirkossa.

 

Piispa Sergei muistutti, kuinka Pyhän Hengen laskeutuminen on koko Kirkkomme syntymäjuhla, ja kuinka meistä jokainen tulee osalliseksi Pyhästä Hengestä kasteen ja mirhallavoitelun kautta sekä pyhien sakramenttien yhteydessä. Erityisesti tämä ilmenee pyhässä Ehtoollisessa. ”Näin jokainen liturgia on myös pieni helluntain juhla.”

 

Ristisaatto kuuluu praasniekkaan. Ristisaatto lähdössä kiertämään Lahden kirkkoa ympäri.
Piispa Sergei vihmoo ristisaatossa pyhitetyllä vedellä. Oikealla Lahden alueen pappi Jonas Bergenstad.

 

Seurakunta polvistuneena ensimmäistä kertaa pääsiäisen jälkeen. Helluntaina toimitetaan ehtoopalvelus, jossa luetaan polvirukoukset.

 

Temppelijuhla on pääsiäisen jälkeen pyhäkön tärkein juhla. Helluntai, Pyhän Kolminaisuuden juhla on samalla koko Kirkon yhteinen syntymäpäivä. Helsingin seurakunnan alueella Lahdessa ja Helsingissä Pyhän Kolminaisuuden kirkossa vietetään helluntaina temppelijuhlaa.

Tarkista tästä tulevien temppelijuhlien ajankohdat.

Kuvat: Vlada Wahlstén

 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset