Pastori Kimmo Kallinen nosti opetuspuheessaan esille hyvän paimenen äänen erottamisen nykyajan hälyn keskellä. Kuvat: Vlada Wahlsten

9.11.2023

Pastori Kimmo Kallisen opetuspuhe Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkon temppelijuhlassa Klaukkalassa 9. marraskuuta:

Hyvä Paimen & Pyhä Nektarios
(Joh. 10:9–16) 

Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen!

Tänään vietämme tämän pyhän temppelimme suojeluspyhän, Pentapoliksen piispan, pyhän Nektarios Eginalaisen muistopäivää. Äsken luettu evankeliumijakso on Johanneksen evankeliumista, ja siinä Kristus osoittaa olevansa Hyvä Paimen.

Jeesus opettaa olevansa yhtälailla portti ja paimen, joka porttia vartioi. Pyhä Johannes Krysostomos tulkitsee tätä kohtaa niin, että porttina on nimenomaan Jumalan Sana. Jokainen, joka koettaa johdattaa ihmisiä hengellisellä tiellä ilman Jumalan Sanaa, pyhiä kirjoituksia ja niiden oikeaa tulkintaa on huijari.

Mutta kuinka me voimme erottaa aidon paimenen ja huijarin toisistaan? Hieman aiemmin samassa evankeliumin luvussa Jeesus opettaa, että paimen ”kulkee edellä, ja lampaat seuraavat häntä, koska ne tuntevat hänen äänensä.” (Joh. 10:4).

Mutta kuinka me voimme tunnistaa aidon paimenen äänen? Kuinka Paimenen ääni voi tulla meille tutuksi? Opimme tuntemaan Hänen äänensä, jos me olemme perehtyneet pyhään Raamattuun. Jos me olemme kuulleet, kuinka kirkko on johdattanut meitä pyhien kirjoitusten äärelle ja kuinka kirkon pyhät isät ovat niitä tulkinneet. Silloin hyvän Paimenen – Kristuksen ääni on tullut meille tutuksi.

Kuinka paljon meidän elämässämme onkaan ääniä! Kuinka paljon vaikkapa erilaiset viestimet ja informaatiokanavat suoltavat meille erilaisia ärsykkeitä ja viestejä.

Kuinka paljon meidän elämässämme onkaan ääniä! Kuinka paljon vaikkapa erilaiset viestimet ja informaatiokanavat suoltavat meille erilaisia ärsykkeitä ja viestejä. Toimittajat, poliitikot, kommentaattorit, viihteentekijät, sisällöntuottajat täyttävät korvamme, ajatuksemme ja mielemme monen kirjavilla äänillä. Hälyllä, joka saa meidät levottomiksi, joka rikkoo meidän olemuksemme. Kuinka usein tuo kaikki häly peittääkään alleen Paimenen äänen. Meillä ei ole aikaa eikä aina ei edes kiinnostusta pysähtyä ja keskittyä kuulemaan Kristuksen ääntä. Sitä ainoaa olennaista ääntä, joka antaa kaikelle muulle olemiselle ja elämiselle merkityksen. Joka tuo meille eheyden ja rauhan.

Kuka meistä lukee päivittäin Raamattua? Kuka rukoilee säännöllisesti päivittäin aamu- ja iltarukouksia? Kuka osallistuu kaikkiin mahdollisiin jumalanpalveluksiin? Kuka perehtyy kirkon pyhien ihmisten opetuksiin? Ellemme me tätä tee, me emme tunnista emmekä osaa erottaa Paimenemme ääntä vaikka sen kuulisimme.

Pyhä Nektarios on erinomainen esikuva meille Paimenen äänen kuulemisessa. Hän todella keskittyi elämässään kuulemaan vain kaikkein olennaisinta ääntä

Evankeliumi Hyvästä Paimenesta luetaan jumalanpalveluksessa yleensä kirkon pyhiksi julistamien esipaimenten, piispojen muistopäivinä. Niin tänäänkin pyhän Nektarios Eginalaisen päivänä. Pyhä Nektarios on erinomainen esikuva meille Paimenen äänen kuulemisessa. Hän todella keskittyi elämässään kuulemaan vain kaikkein olennaisinta ääntä. Hän oli kärsivällisyyden ja nöyryyden esikuva, joka kohdisti kiinnostuksensa ja tarmonsa siihen, että voisi edistyä Jumalan rakkauden tuntemisessa. Siten kautta hänestä tuli myös paimen, joka välitti tuota löytämäänsä Jumalan rakkautta lähimmäisillensä.

Pyhä Nektarios tunnetaan, myös kuolemansa jälkeen, suurena ihmeidentekijänä, erityisesti kaikenlaisten sairauksien parantajana. Tämän lisäksi hän oli myös tuottelias kirjailija, teologi, filosofi, moralisti, kouluttaja, runoilija, askeetikko ja mystikko. Mutta ennen kaikkea pyhä Nektarios oli syvän rukouksen mies, joka teki koko ajan myös fyysistä työtä, kuten muutkin hänen ympärillään. Hän ei väheksynyt saati hävennyt mitään työtä.

Pyhälle Nektariokselle oli ominaista luja usko ja rakkaus erityisesti Jumalanäitiä kohtaan. Rukoillessaan Neitsyt Mariaa hänellä oli tapana kunnioituksesta teititellä häntä. Hän myös kirjoitti Jumalanäidille suuren määrän runoja, sillä hän oli luvannut tälle runon aina, kun hänen esirukouksensa jonkun hädässä olevan ihmisen puolesta oli tullut kuulluksi.

Pyhä Nektarios oli vankkumaton ja valoisan kärsivällinen raskaidenkin koettelemusten keskellä. Hän luotti aina Jumalan apuun. Kristuksen nöyryydellä hän kohtasi paljon aikalaisten ihmisten vähättelyä, kateellisuutta ja ilkeämielistä halveksuntaa. Tuosta panettelusta hän ei välittänyt vaan keskittyi osoittamaan rakkautta puutteessa olevia kohtaan, joiden puolesta hän uhrautui monin tavoin.

Pyhän Nektarios Eginalaisen ikoni analogilla Klaukkalan kirkossa.

Tämän loistavan pyhän ihmisen esirukouksiin saamme mekin turvautua tässä omassa kirkossamme, jossa meillä on kunnia säilyttää myös kallisarvoista pyhän reliikkiä eli pyhäinjäännöstä. Meille on siis annettu parannuksen ja ihmeitten lähteeksi palanen pyhän maallisia jäännöksiä. Lisäksi kirkossamme on useita hänestä maalattuja ikoneja. Mutta ennen muuta meitä kannattelevat pyhän Nektarioksen hengellinen puolustus ja esirukous.

Akatistoshymnin sanoin mekin lausumme: ”Enkelten kanssa asujana ja taivaalliseen elämään osallistujana, oi isä Nektarios, sinä työskentelit miellyttääksesi Jumalaa. Ota nyt vastaan uhrina tämä veisu ja rukoile lakkaamatta laumasi ja kaikkien sinua kunnioittavien ortodoksien puolesta, jotta me parantuisimme ruumiin ja sielun sairauksista ja voisimme yhdessä kanssasi iankaikkisessa valtakunnassa lakkaamatta huutaa: Halleluja, halleluja, halleluja!” 

Aamen. 

Kimmo Kallinen

pastori
Helsingin ortodoksinen seurakunta