Joululevyllä pääsee kuulemaan itäeurooppalaisia joululauluja suomeksi. Kuva Kolmen kanttorin joululevyltä. Kuvaaja: Marina Gargi

23.11.2023

Kolme kanttoria, Stiina Hakonen, Olga Heikkilä ja Elisabet Petsalo, ovat tehneet todellisen kulttuuriteon ja äänittäneet itäeurooppalaisia joululauluja suomeksi joululevylle Syntynyt on lapsi, Herra taivaan.

Romanialaiset laulut on kääntänyt suomeksi Teemu Hämäläinen. Sovituksia ovat tehneet Tapiolan ortodoksisen kirkon kanttori Petri Hakonen yhdessä puolisonsa Stiina Hakosen kanssa.

Joululevyn julkaisukonsertti pidetään Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkolla sunnuntaina 10.12. Klo 15. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Käsiohjelma 10 euroa.

 

Itäeurooppalaisia joululauluja suomeksi

Levyllä pääsee nauttimaan itäeurooppalaisista joululauluista suomeksi laulettuina. Kappaleita sovittanut kanttori Petri Hakonen kirjoittaa näin itäeurooppalaisesta joululauluperinteestä:

”Koljadat ovat Itä-Euroopan slaavilaisissa maissa laulettavia kansanomaisia joululauluja. Romaniassa vastaavat laulut ovat nimeltään colindoja. Laulut kertovat joulun tapahtumista ja teologisesta sanomasta kansan kielellä, kansalle ymmärrettävin käsittein. Laulujen myötä mekin voimme samaistua juhlan henkilöihin ja elää tapahtumat todeksi tässä ja nyt.

Koljadat ovat melodioiltaan ja soinnutukseltaan melko yksinkertaisia, koska niitä on laulettu alkujaan lähinnä kodeissa tai ulkona. Sävelmissä, sanoituksissa ja soinnutuksessa esiintyy paljon erilaisia variaatioita eri alueilla. Romanialaiset laulut on kääntänyt suomeksi Teemu Hämäläinen. Sovituksia ovat tehneet Petri ja Stiina Hakonen.

Jouluun valmistaudutaan 40 päivää kestävällä paastolla hiljentyen ja hengellisesti kilvoitellen. Paasto muuttuu juhlaksi jouluna, ja tammikuun puoleenväliin kestävän juhlakauden aikana vietetään kolmea merkittävää kirkkojuhlaa. Juhlista ensimmäinen on Kristuksen syntymä, toisena Kristuksen nimenannon ja ympärileikkauksen sekä Pyhän Basileios Suuren juhla 1. tammikuuta ja viimeisenä Kristuksen kaste 6. tammikuuta.

Juhlakaudella lapset ja nuoret, koljadnikit kulkevat talosta taloon ihmisiä tervehtimässä laulaen koljada-lauluja. Laulajajoukko saattaa esittää myös pieniä jouluaiheisia näytelmiä. He ovat usein pukeutuneet itämaan tietäjiksi ja kantavat mukanaan tähteä. Laulajille annetaan palkkioksi karamellejä ja kolikoita. Samantapaista perinnettä edustavat myös Suomen tiernapojat. Voidaankin sanoa, että tämä perinne esiintyy koko ortodoksisella kulttuurialueella omissa kansallisissa muodoissaan alkaen Kreikasta läpi Itä-Euroopan aina Suomeen saakka.

Laulujen sanat ilmentävät juhlakauden kansanperinnettä laajemminkin: ”Kaunistakaa talot, levittäkää matot, kattakaa myös pöydät, vehnäkakut: Iloitkaa!”

Sanoituksissa saattaa joskus olla kristillisen sanoman lisäksi myös humoristisia piirteitä esimerkiksi kartanonisäntien kustannuksella. Romanialaisessa laulussa ”Läksimme laulamaan” isännät lähtevät joulun aikaan metsästämään kauriita. He palaavat kotiin saatuaan vain yhden jäniksen, mutta ei se mitään. Saahan siitä turkin Kristus-lapselle.”

 

Levyn tekijät monialaisia pitkän linjan musiikkoja, laulajia – ja kanttoreita

Joululevyjä on ollut tekemässä kaikkiaan neljä laulajaa, joita yhdistää rakkaus kirkkomusiikkiin ja Kristuksen syntymäjuhlaan.

Dir. cant. Petri Hakonen ja Stiina Hakonen ovat vuonna 1988 Kuopiosta valmistuneita kanttoreita, jotka ovat täydentäneet musiikillista osaamistaan vuosien aikana. Petri Hakonen on koko uransa ajan sovittanut suomeksi paljon eri maiden perinteistä ortodoksista kirkkomusiikkia. Musiikin sovittaminen ja sanoitusten sepittäminen on yhteinen työ ja harrastus. Täydennysopintojensa myötä myös Stiina Hakonen aloitti omien sävellysten ja sovitusten julkaisemisen. Varsinkin ortodoksista joulumusiikkia kohtaan on molemmilla oilut polavaa innostusta. 

Olga Heikkilä on kansainvälistä uraa tekevä oopperalaulaja, joka on toiminut ortodoksisena kanttorina yli 20 vuotta ja laulanut kirkkokuorossa lapsuudesta asti. Heikkilä toimiio Helsingin Taideyliopistossa laulunpedagogina ja tutkijana, jonka tophtoriprojekti käsittelee puheen ja laulun rajakäyntiä. 

Elisabet Petsalo on oopperalaulaja ja laulupedagogi, joka on työskennellyt niin solistina kuin oopperakuoroissa sekä myös kanttorina useissa seurakunnissa. Lisäksi hän on toiminut laulunopettajana Helsingin ortodoksisen seurakunnan kuorolaisille jo noin 10 vuoden ajan. 

 

Konsertti päättää Tapiolan kirkon juhlavuoden

Julkaisukonsertti juhlistaa ja päättää samalla Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon 25-vuotisjuhlavuoden. Juhlavuosi myös alkoi kulttuuriteollam, levyn julkistamisella. Kanttori Stiina Hakosen tutkimusretki serbialaiseen kirkkolaulusävelmistöön huipentui suomenkieliseen sovitukseen kaksiäänisestä liturgiasta. 25.1. Tapiolan kirkossa julkaistiin Pyhän Hermanin laulajien levy, joka on rikastuttanut suomenkielistä kirkkolaulua serbialaisilla sävelmillä. 

 


Kolmen kanttorin joululevy on jo nyt tilattavissa hintaan 20 euroa. Tiedustelut, tilaukset ja lisätietoja kanttori Stiina Hakonen p. 050 305 1514 tai stiina.hakonen@gmail.com.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset