Tapiolan kirkko

Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko

Yhteystiedot

Kaupinkalliontie 2, 02100 Espoo

Kirkon isännöitsijä: Eero Tiinus

Aukioloajat

Kirkko on jumalanpalvelusten lisäksi avoinna erilaisten tapahtumien yhteydessä.

Palvelusten ja tapahtumien tiedot löytyvät oheisesta kalenterista.

Temppelijuhla

Praasniekkaa eli temppelijuhlaa vietetään perinteisesti pyhittäjä Herman Alaskalaisen muistopäivänä 9. elokuuta.

Vuonna 2023 kirkon 25-vuotisjuhlaa vietetään poikkkeuksellisesti jo Kristuksen kirkastumisen juhlana 5.-6.8. sekä pyhittäjä Herman Alaskalaisen juhlan aattona.

Papisto

Korhonen Petri

Pappi

Tapiolan kirkko (viikkovapaat maanantai ja tiistai)

+358504096267

Kanttorit

Hakonen Petri

Kanttori

Tapiolan kirkko (viikkovapaat perjantai ja maanantai)

+358407674335

Vahtimestarit

Lampinen Nadja

Vahtimestari

Espoo

+358403537419

Katso sijainti kartalta

Jumanlanpalvelus- ja tapahtumakalenteri

July 2024

iCal Feed
Lisätietoja esteettömyydestä
Kirkkoon on esteetön pääsy Kirkossa on inva WC Kirkossa on induktiosilmukka

Kirkon eteen pääsee autolla ja sisälle on esteetön kulku luiskaa pitkin. Kirkossa ei ole induktiosilmukkaa. Tiloissa on liikuntaesteisen WC.

Kirkon esittelyvideo

Tapiolan kirkko

Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko rakennettiin vuosina 1997–1998. Kirkon on vihkinyt silloinen Helsingin metropoliitta Leo lokakuussa 1998.

Kirkon on suunnitellut arkkitehti Paul Hesse ja se sijaitsee Espoon Tapiolassa mäntymaisemassa.

Kirkon bysanttilaistyyppiset seinämaalaukset on toteuttanut ikonimaalari Alexander Wikström. Maalaustyöt käynnistyivät kesällä 1999 ja valmistuivat yhdeksän vuoden päästä kesällä 2008 kirkon kymmenvuotisjuhliin. Ikonostaasin ikonit on maalannut ikonimaalari Ulla Vaajakallio.

Kirkon kuvaohjelmasta

Kirkon al secco eli kuivaan seinäpintaan maalattujen seinämaalausten väri on bysanttilaisen kulttuurin mukaisesti tummansininen. Kirkkosalin seinämaalaukset käsittävät niin vertikaalisen kuin horisontaalisen päälinjan. Vertikaalinen akseli merkitsee jumalallisen ilmoituksen linjaa ylhäältä alaspäin. Horisontaalinen akseli merkitsee puolestaan historiallista ja kronologista linjaa.

Kirkon kuvaohjelma alkaa keskuskupolista, ilmoituksesta: ”Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala” (Joh. 1:1). Kupoliin on kuvattu ortodoksisen ikoniperinteen mukaan Kristus Kaikkivaltias. Maalauksen ympyrän muoto merkitsee ikuisuutta.

Kirkon arkkitehtuurista ja kuvaohjelmasta voi lukea tarkemmin teoksesta Pyhittäjä Herman alaskalaisen kirkko, Helsinki 2013.

Espoon alueen ortodoksit

Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko palvelee erityisesti Espoon ja Kauniaisten alueen monikulttuurista ortodoksiyhteisöä. Alueella toimii aktiivisesti myös Espoon ortodoksit ry, joka järjestää monipuolista toimintaa ja erilaisia tapahtumia ensisijaisesti Espoon alueella.

Espoon ortodoksit ry on 1990-luvun alussa perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää ortodoksista kulttuuria sekä tukea seurakunnan toimintaa Espoon ja Kauniaisten alueella. Yhdistyksellä on ollut merkittävä vaikutus oman pyhäkön saamiseksi Espooseen.

Yhdistys tukee Espoon toimintakeskuksen seurakuntatyötä ja järjestää muun muassa kerhotoimintaa, konsertteja, vuosittaiset lasten Pyhä lauluSacred Song -kirkkolaulupäivät, pyhiinvaellusmatkoja ja kirkkokahvituksia.

Jäseneksi voivat liittyä kaikki halukkaat. Jäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus.

Espoon ortodoksit ry:n jäsenanomus osoitetaan yhdistyksen hallitukselle: espoonortodoksit@gmail.com

Jaa kirkko