Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos kuvattuna vuosikymmen sitten kirkkomme 90-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä. Kuva: Jukka Alava

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos saapuu syyskuussa Helsinkiin juhlistamaan Suomen ortodoksisen kirkon vuonna 1923 Ekumeeniselta patriarkalta saamaa autonomista asemaa.

Kaikki kirkkomme autonomian juhlatapahtumat, ohjelman, viralliset puheet, jumalanpalveluksien verkkolähetykset ja yleisöohjeistukset löydät koottuna juhlavuoden sivuilta:

ort.fi/juhlavuosi

 

Patriarkka Bartolomeos toimittaa Uspenskin katedraalissa kiitosrukoushetken lauantaina 9.9. ja liturgian sunnuntaina 10.9. – näiden juhlavien jumalanpalvelusten lisäksi patriarkka tapaa vierailun aikana Tasavallan presidentti Sauli Niinistön, Suomen Kreikan, Turkin ja Ukrainan suurlähettiläitä sekä tietysti kirkkokansaa – erityisesti kirkkomme nuoria.

Maanantaina patriarkka Bartolomeos osallistuu kirkkomme Luontokeskus Haltiassa järjestämään seminaariin ”Nuorten planeetta” , jossa hän pitää keynote -esitelmän. Hän osallistuu myös Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksen istuntoon ja tutustuu Sörnäisten vankilan ortodoksiseen kappeliin ja hengelliseen vankilatyöhön Suomessa.

Näin patriarkan vierailu etenee – tervetuloa osallistumaan

Valtaosa vierailuohjelmasta on vapaasti osallistuttavissa. Erotat kaikille avoimet ohjelman osat siitä, että niiden kohdalla on ilmoitettu kellonaika.

 

Perjantai 8.9.

Saapuminen ja vastaanotto lentokentällä

Arkkipiispa Leon isännöimä tervetuliaispäivällinen

(Päivitetty 17.8.2023: Patriarkka Bartolomeoksen ohjelmasta jää pois Tikkurilan kirkossa vieraileminen ja kynttilän sytytys)

 

Lauantai 9.9.

9.45 Vierailu Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkossa Klaukkalassa.

Ohjelmassa mm. lyhyt alustus kirkon historiasta

 

11.00 Rukoushetki Ukrainan sodan uhreille Kaunisniemen leirikeskuksessa kirkon edustalla.Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova tervehtii patriarkka Bartolomeosta ja pitää puheen.

Patriarkka Bartolomeos istuttaa puun, Krimin lehmuksen, leirikeskuksen puutarhaan.

Nuorten tapaaminen leirikeskuksessa. Yhteinen lounas ja nuotiokahvit.

 

17.00 Kiitosrukouspalvelus Uspenskin katedraalissa

Autonomian 100-vuotisjuhlaillallinen kutsuvieraille

(Päivitetty 17.8.2023: Ohjelmasta on jäänyt pois puun istuttaminen Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkon pihapiirissä Klaukkalassa)

 

Sunnuntai 10.9.

9.30 Patriarkan vastaanotto ja patriarkaalinen liturgia Uspenskin katedraalissa

n. klo 13 Lounas kirkkokansalle ravintola Sipulissa

 

Maanantai 11.9.

Pyöreän pöydän keskustelu Suomen uskontojohtajien kanssa

12.00 Yleisölle avoin seminaari ”Nuorten planeetta” Luontokeskus Haltiassa. Patriarkka Bartolomeos pitää seminaarissa keynote -puheenvuoron. Muut puhujat: kolttasaamelaisten edustaja; professori Eeva Furman (Valtionneuvosto), Valamon luostarin johtaja arkkimandriitta Mikael. Tutustuminen luontokeskuksen näyttelyyn, Ortodoksisten Pappien Liiton isännöimä lounas ja  kiitosrukouspalvelus järven rannalla.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan isännöimä kutsuvieraspäivällinen

 

Tiistai 12.9.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tapaaminen

Helsingistä patriarkka Bartolomeos jatkaa Tallinnaan, jossa vietetään Viron apostolisen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlaa.

 

Oheisohjelma luo kaupunkiin kirkkopäivien tunnelmaa

Viikonlopun keskeisimpien, patriarkan vierailuun liittyvien tapahtumien lisäksi Helsingistä löytyy perjantaina ja lauantaina 8.–9. syyskuuta muutakin ortodoksista ohjelmaa.

Kanttorikuoron juhlakonsertti Uspenskin katedraalissa 8.9. 

Suomen ortodoksinen kanttorikuoro konsertoi Uspenskin katedraalissa perjantaina kello 19. Juhlakonsertissa kuullaan kanttorikuoron syksyllä 2023 julkaistavan juhlalevyn ohjelmistoa, joka koostuu harvinaisemmasta ortodoksisesta kirkkomusiikkituotannosta.

Juhlakonsertti lähetetään myös suoratoistona Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalle.

 

Pyhän Kolminaisuuden kirkolla kohtaamispaikka ja ohjelmaa kaikenikäisille 9.9. 

Lauantaina Pyhän Kolminaisuuden kirkko toimii kello 10–16 kaikenikäisten ortodoksien kohtaamispaikkana, jonka ohjelmatarjonnasta vastaavat mm. Helsingin ortodoksinen seurakunta, Filantropia ry, Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry sekä Lintulan ja Valamon luostarit.

Pappi on tavattavissa Pyhän Kolminaisuuden kirkon pihapiirissä koko tapahtuman ajan. Kirkossa ja sen pihapiirissä järjestetään tasatunnein palveluksia, musiikkia ja muuta ohjelmaa. Kello 11 kuullaan ”Kestävä elämä” -aiheinen alustus, jonka toivotaan virittävän vilkasta keskustelua. Nuorille ja aikuisille on tarjolla kaupunkisuunnistusta. Reittejä on kaksi vaikeusasteeltaan erilaista ja matkaan voi lähteä joko omaan tahtiin tai yhteislähdöissä kello 12 tai kello 15. Kello 15 on luvassa vielä muskarituokio lapsille ja lapsenmielisille; muskarin jälkeen lapsille on mehu- ja keksitarjoilu.

Kirkossa on koko päivän esillä Suomen ortodoksisen kirkon juhlavuoden näyttely ”Lahja Konstantinopolista 1923”. Lisäksi kirkon aidassa on esillä valokuvanäyttely ”Ortodoksisuuden kirjo. Suomi”.

Tapahtuma päättyy kello 16 yhteiseen ristisaattoon Pyhän Kolminaisuuden kirkolta Uspenskin katedraaliin siellä kello 17 alkavaan patriarkaaliseen kiitosrukoushetkeen, jonka Yleisradio televisioi.

Päivän tarkempi ohjelma:

kello 10 rukouspalvelus

kello 11 kestävää elämää – keskustelutilaisuus.Keskustelijoina munkki Gabriel ja aktiivinen seurakuntanuori Aino Rantanen Salosta. Keskustelun juontavat Ortodoksisten Nuorten Liiton toiminnanjohtaja Maria Kauppila ja Filantropian toiminnanjohtaja Riina Nguyen. Tilaisuuden järjestää Filantropia ja Ortodoksisten Nuorten Liitto.

kello 12:30-14:30 Kamarikuoron avoimet harjoitukset

kello 15 muskari, lapsille musiikkiohjelmaa kirkossa

kello 16 siirtyminen ristisaatossa Uspenskin katedraaliin, missä toimitetaan kello 17 patriarkaalinen kiitosrukouspalvelus

 

Kamarikuoron Tomos100-konsertti Kallion kirkossa

Ortodoksinen kamarikuoro juhlistaa Suomen ortodoksisen kirkon sataa autonomista vuotta juhlaohjelmistolla, joka esitetään Kallion kirkossa Helsingissä lauantaina 9.9.2023 kello 19 alkavassa konsertissa.

Kamarikuoron Tomos100-konsertti on musiikillinen matka kirkkomme autonomian alkuvuosista nykypäivään. Ortodoksisen kirkon ja kirkkomusiikin juuret ovat perinteessä. Eri aikakausien säveltäjät ovat vuoroin ottaneet etäisyyttä slaavilaiseen ja bysanttilaiseen traditioon, vuoroin lähestyneet sitä. Konsertissa kuullaan jumalanpalvelusveisuja eri vuosikymmeniltä. Konsertin juonnon on laatinut professori Maria Takala-Roszczenko. Konsertista tarkemmin sivuillamme.  Konserttiin voi ostaa lipun ennakkoon verkkokaupasta. 

Ilta jatkuu Korkeasaaressa tai Linnanmäellä

Kiitosrukoushetken jälkeen on mahdollisuus jatkaa lauantai-iltaa yhdessä myös Korkeasaaressa tai Linnanmäellä.

Ortodoksisten Nuorten Liitto ry ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan kasvatustoimi järjestävät yhteiskokoontumiset Linnanmäellä ja Korkeasaaressa kello 19–22. Järjestäjät tarjoavat aikuista ohjaajakuntaa nuorten tueksi, joten ilta tarjoaa mukavan tilaisuuden tavata uusia ortodoksikavereita.

Korkeasaaressa on mahdollisuus osallistua Kissojen yö -tapahtumaan. Linnanmäellä järjestetään puolestaan K15 Iik!Week -kauhuiltatapahtuma, johon pääsevät mukaan vuonna 2008 tai sitä aiemmin syntyneet nuoret.

Pääsyliput ovat omakustanteiset. Helsingin ortodoksinen seurakunta tukee nuorten osallistumista yhteiseen retkeen Korkeasaareen ja Linnanmäelle ja seurakunnan kautta on mahdollista saada lippu alennettuun hintaan. Ilmoittautuminen mukaan lähempänä tapahtumaa.

 

Nuoret tapaavat patriarkan Kaunisniemen leirikeskuksessa – ilmoittaudu mukaan

9.9. klo 9-15:30 järjestää HOSin nuorisotoimi erityisesti nuorille tarkoitetun retken Lällyyn eli Kaunisniemen leirikeskukseen, jonne kuljetaan Helsingin seurakunnan järjestämällä bussilla. Maksuttoman retken aikana on mahdollisuus lounaaseen patriarkan kanssa klo 11:30, leirikeskuksen esittelyyn, puun istuttamiseen ja kahvitteluhetkeen. Nuorilla on myös mahdollisuus uida aamupäivällä tai patriarkan poistuttua. Retkelle tulee ennakkoilmoittautua. Ilmoittautuminen aukeaa seurakuntamme sivuilla 30.6.2023.

Huomioithan, että ohjelmamuutokset ovat mahdollisia. Muutoksista tiedotetaan tarvittaessa kirkon kotisivuilla ja sosiaalisen median kanavilla.

 

Tervetuloa mukaan yhteiseen kirkkomme autonomian 100-vuotisjuhlaan!

 

Ohjelmaa päivitetty 17.8.2023