Arkkipiispa Leo ja metropoliitta Arseni kuvattiin Valamon luostarissa tämänvuotisen kirkolliskokouksen istunnossa. Kuva: Suomen ortodoksinen kirkko/Maria Hattunen

26.11.2019

Yksi erityisen kiinnostava asia kirkolliskokouksessa Helsingin alueen näkökulmasta oli asialistalla ollut apulaispiispan vaali. Lakivaliokunnan linjaus asiaan oli vastakkainen kuin kirkollishallituksen, joka kannatti apulaispiispan vaalin järjestämistä.

Kirkolliskokous päätti tiistaina aamupäivällä, että kirkollishallituksen esitys hylätään eikä apulaispiispan vaalia toimiteta tässä kirkolliskokouksessa. Lakivaliokunta vetosi siihen, että OrtL 40.2 §:n mukaan apulaispiispan tehtävistä ja sijoituspaikasta määrää piispainkokous. Apulaispiispan vaalin voi toimittaa vain, jos apulaispiispan tehtävät ja sijoituspaikka on määritelty mainitun säännöksen mukaisesti. Piispainkokous ei ole määritellyt apulaispiispan tehtäviä eikä sijoituspaikkaa.

Mahdollisen apulaispiispan sijoituspaikaksi väläyteltiin Helsingin hiippakuntaa.

Kirkolliskokouksen täysistunnot striimataan suorana lähetyksenä Suomen ortodoksisen kirkon nettisivuille tiistain suljettua täysistuntoa lukuun ottamatta. Jokaisesta täysistunnosta julkaistaan myös uutinen kirkon etusivulla välittömästi istunnon päätyttyä. Seuraavan täysistunnon alkamisaika ilmoitetaan aina uutisen lopussa.

Kolmannen täysistunnon jälkeen kirkolliskokouksen työskentely jatkui tiistaina valiokuntatyöskentelyllä. Seuraava täysistunto alkaa Valamon luostarin kulttuurikeskuksen salissa keskiviikkona 27.marraskuuta kello 09:00.

Lähteet: Suomen ortodoksinen kirkko / Maria Hattunen, Savon Sanomat

Kategoriat Uutiset