Kyyhkynen kuvattuna Uspenskin katedraalin katossa. Kyyhkynen symboloi Pyhää Henkeä. Sitä pidetään myös rauhan ja sovinnon symbolina. Kuva: Vladimir Sokratilin

9.2.2024

Laskiaissunnuntaina 11.2. ortodoksisessa kirkossa vietetään sovintosunnuntaita, joka on viimeinen suureen paastoon valmistavista sunnuntaista. Kirkkovuoden tärkeimpään juhlaan, pääsiäiseen johtava Suuri paasto alkaa kirkollisen vuorokausirytmin mukaisesti sovintosunnuntain iltana.

Sovintosunnuntain nimi tulee päivän evankeliumista (Matt. 6:14–21), joka luetaan aamulla pyhäköissämme liturgiassa,  sekä Jeesuksen Kristuksen sanoista, jossa Hän kuvaa, miten toisillemme anteeksi antaminen saa myös taivaallisen Isän antamaan meille anteeksi. Näin sovinnon tekeminen toistemme kanssa on ehtona sovinnolle myös Jumalan kanssa.

Sovintosunnuntain iltana 11.2. kello 18 toimitetaan ehtoopalvelus, jossa konkreettisesti pyydetään toisiltaan anteeksi.

Ehtoopalveluksessa toimittava pappi kumartuu ja pyytää koko koolla olevalta seurakunnalta anteeksi. Tämän jälkeen hän pyytää seurakuntalaisia tekemään samoin. Jokainen seurakuntalainen pyytää vuorollaan toisilta anteeksi.  Papilta voi pyytää anteeksi sanoen: ”Isä, anna minulle anteeksi”, johon pappi vastaa: ”Jumala antakoon meille anteeksi ja armahtakoon meitä.”. Kirkossa olevat voivat pyytää toisiltaan anteeksi sanoen: ”Anna minulle anteeksi”. Tähän toinen voi vastata: ”Jumala antaa anteeksi, anna sinäkin anteeksi minulle” tai  pelkästään ”Anna sinäkin minulle anteeksi”. Tähän ensimmäinen kysyjä voi halutessaan vielä vastata: ”Jumala antaa meille anteeksi.”

Ehtoopalveluksessa suureen paastoon laskeutuminen tulee myös konkreettisella tavalla näkyväksi, kun kirkon tekstiilit vaihdetaan paaston värisiin eli violetteihin tekstiileihin. Myös pyhän Efraim Syyrialaisen paastorukous luetaan ja sen yhteydessä tehdään yhdessä maahankumarrukset.

Sovintosunnuntain ehtoopalvelus aloittaa suuren paaston.  Tätä kerran vuodessa toimitettavaa jumalanpalvelusta on kutsuttu yhdeksi kirkkomme koskettavimmista ja kauneimmista jumalanpalveluksista.

Sovintosunnuntain evankeliumi (Matt. 6:14–21): 

”Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi. Mutta jos te ette anna anteeksi toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän rikkomuksianne. ”Kun paastoatte, älkää olko synkän näköisiä niin kuin tekopyhät. He muuttavat muotonsa surkeaksi, jotta kaikki varmasti huomaisivat heidän paastoavan. Totisesti: he ovat jo palkkansa saaneet. Kun sinä paastoat, voitele hiuksesi ja pese kasvosi. Silloin sinun paastoasi eivät näe ihmiset, vaan Isäsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut. ”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat.  Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta.  Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi.”

Päivän tekstit ja pyhien elämänkerrat ovat luettavissa Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla kirkkokalenterista.

Sovintosunnuntain liturgia toimitetaan kaikilla seurakuntamme toiminta-alueilla ja tarkan ajankohdan voi tarkistaa jumalanpalveluskalenterista.

Piispa Sergei toimittaa sovintosunnuntain vigilian (kello 17) ja liturgian (kello 10) Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä (Unioninkatu 31) yhdessä pyhäkön papiston kanssa kirkkoslaavin, venäjän, ukrainan ja suomen kieleillä.

Uspenskin katedraalin sovintosunnuntain liturgia lähetetään lisäksi suoratoistona seurakuntamme YouTube-kanavalle 11.2. kello 9.55 alkaen.

Lue lisää sovintosunnuntain merkityksestä Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla sekä Aamun Koitossa.