Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen piti opetuspuheen Uspenskin katedraalissa Samarialaisen naisen sunnuntain liturgiassa 18.5.2025. Kuvakaappaus liturgian suoratoiston taltioinnista. Suoratoistosta vastaa Digital Palola.

23.5.2025

 

Yhteisöllisyys on tärkeä ulottuvuus ortodoksisessa kirkossa. Ortodoksinen kirkko näkee hengellisen elämän ja yhteisöllisyyden toisiaan täydentävinä ja vahvistavina elementteinä. Hengellinen elämä auttaa uskovaisia kasvamaan uskossaan ja lähestymään Jumalaa, kun taas yhteisöllisyys tarjoaa tukea ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka vahvistaa yksilön hengellistä matkaa.

Yhteiset jumalanpalvelukset ovat keskeinen osa ortodoksista yhteisöllisyyttä. Ne kokoavat uskovaiset yhteen kokemaan Kristuksen kirkon täyteyttä ja vahvistavat yhteisön yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Ortodoksisessa perinteessä yhteisöllisyys ja hengellisyys ulottuvat kuitenkin myös yhteisten palvelusten ulkopuolelle. Ne vaikuttavat valintoihimme, sanoihimme ja tekoihimme. Ortodoksinen kirkko korostaa yhteisön merkitystä yksilön hengellisessä kasvussa. Yhteisön jäsenet tukevat toisiaan rukouksin ja käytännön avuin.

Ortodoksinen kirkko pyrkii olemaan avoin ja vastaanottavainen eri kulttuuritaustoista tuleville ihmisille. Tämä näkyy esimerkiksi perinteessä eri taustoista olevien pyhien ihmisten muiston kunnioittamisessa sekä tämän päivän monikulttuurisessa työssä, jossa pyritään tukemaan eri taustoista tulevia uskovaisia.

Samarialaisen naisen kertomus ja sen merkitys tänä päivänä

Vietämme samarialaisen naisen sunnuntaita pääsiäisen keskijuhlana, tänä vuonna 18.5. alkaneella viikolla. Ortodoksinen kirkko näkee samarialaisen naisen kertomuksen Raamatussa syvällisenä esimerkkinä Kristuksen rakkaudesta ja hyväksynnästä, joka ylittää kulttuuriset ja sosiaaliset rajat. Tämä kertomus löytyy Johanneksen evankeliumin 4. luvusta (Joh. 4:5–42), ja siinä Jeesus kohtaa samarialaisen naisen kaivolla. Tämä kohtaaminen on merkittävä monella tavalla:

Hengellinen merkitys: Jeesus tarjoaa naiselle ”elämän vettä”, joka symboloi hengellistä elämää ja pelastusta. Tämä vesi on ikuista ja tyydyttää syvimmän hengellisen janon. Jeesus paljastaa naisen menneisyyden ja synnit, mutta ei tuomitse häntä. Tämä johtaa naisen tunnustamaan Jeesuksen Messiaaksi ja muuttamaan oman elämänsä.

Erilaisuuden kohtaaminen: Jeesuksen ja samarialaisen naisen kohtaaminen rikkoo aikansa sosiaalisia normeja. Juutalaiset ja samarialaiset eivät yleensä olleet tekemisissä keskenään. Ortodoksinen kirkko korostaa, että Kristuksen rakkaus ja pelastus ovat kaikille avoimia, riippumatta kulttuurisista tai sosiaalisista taustoista. Tämä kertomus muistuttaa uskovia siitä, että heidän tulee kohdata erilaisuus avoimin sydämin ja hyväksyä kaikki ihmiset Jumalan luomina ja rakastamina.

Pyhä Halvard Norjalainen – toisen puolustaminen

Kirkkomme pyhät muistuttavat myös siitä, että perinteessämme on paljon erilaisia pyhiä erilaisista taustoista. Esimerkiksi meillä harvoin muistellun pyhän Halvard Norjalaisen muistopäivä on 15.5., samana päivänä muiden kilvoitelleiden pyhien kanssa.

Pyhä Halvard Norjalainen oli norjalaisen ylimyksen poika, joka eli 1000-luvulla. Hänen tarinansa kertoo rohkeudesta ja oikeudenmukaisuudesta, kun hän puolusti syytöntä naista, joka oli syytettynä varkaudesta. Halvardin ja naisen kohtalo oli traaginen, sillä heidät molemmat ammuttiin jousella, ja Halvardin ruumis heitettiin veteen kiven kanssa. Ihmeellisesti ruumis ei kuitenkaan uponnut, vaan jäi kellumaan, mikä johti hänen kunnioittamiseensa marttyyrina.

Merkitys suomalaisille ortodokseille

Pyhä Halvardin tarina korostaa oikeudenmukaisuuden ja rohkeuden merkitystä. Hän puolusti syytöntä naista ja maksoi siitä hengellään. Tämä voi inspiroida meitäkin puolustamaan niitä, joita syytetään väärin perustein eli puolustamaan oikeudenmukaisuutta ja heikompia niin lähipiirissämme kuin koko yhteiskunnassakin. Tämä historiallinen yhteys voi vahvistaa suomalaisen ortodoksisen yhteisön sidettä laajempaan kristilliseen perinteeseen.

Hengellinen inspiraatio

Pyhän Halvardin tarina voi toimia hengellisenä inspiraationa, muistuttaen uskovia siitä, että usko ja oikeudenmukaisuus voivat vaatia suuria uhrauksia, mutta ne ovat arvokkaita Jumalan silmissä. Pyhien kunnioittaminen on tärkeä osa ortodoksista perinnettä. Pyhän Halvardin tarina sekä Samarialaisen naisen esimerkki muutoksesta voivat rikastuttaa meidän kunkin ortodoksien kulttuurista ja uskonnollista identiteettiä.

 

Markku Salminen

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra

Isä Markku Salminen valmisteli tekstin Mamren Tammisto YouTube-kanavan opetusvideota varten, joka julkaistiin 15.5.2025.

Kuuntele myös isä Markku Salmisen Uspenskin katedraalissa liturgiassa pitämä opetuspuhe samarialaisen naisen sunnuntaina 18.5.2025. Opetuspuhe on striimauksessa 45 minuutin kohdalla. 

 

Kategoriat Uutiset