9.4.2021

Vietämme tänään Mikael Agricolan eli suomen kielen päivää. Tälle samalle viikolle osui myös valtakunnallinen Lukuviikko. Sen kunniaksi ohessa viimeisimmässä Ortodoksiviestin numerossa 3/21 ilmestynyt lehden toimitussihteeri Saara Kallion arvio Kirsikka Myllyrinteen kirjasta Happamat Sitruunat (Avain 2020). Lukuiloa!


Kirja-arvio

Kirsikka Myllyrinne: Happamat sitruunat (Avain 2020)

Miltä tuntuu asua maassa, jossa tuntee itsensä kielellisesti ja kulttuurisesti ulkopuoliseksi? Kirsikka Myllyrinne muuttaa perheineen Kyprokselle, ja kertoo kirjassaan sopeutumisesta uuteen kotimaahan. Teos kertoo perheen elämästä saarella vuosina 2015–2020.

Kreikan kieli tuottaa Myllyrinteelle aluksi vaikeuksia, mutta kielen avulla avartuu ymmärrys maan kulttuurista. On astuttava epämukavuusalueelle ja siedettävä virheitään uutta kieltä opetellessa.

Kirjassa pohditaan kiinnostavalla tavalla kielen ja identiteetin suhdetta. ”Suomeksi tuskin toivottelisin vuolaasti hauskanpitoa viikonlopulle, vaan tyytyisin lakonisempaan ilmaisuun. Olenko kenties stressittömämpi, kevyempi ja kuplivampi ihminen toisella kielellä?”

Etenkin loppua kohden teos alkaa vaikuttaa enemmän Kypros-matkaoppaalta, mutta tietoa ja vinkkejä annostellaan kuitenkin maltillisesti lukijalle, eikä infoähky uhkaa.

Maan ortodoksisuus pilkahtelee kirjassa siellä ja täällä. Kiintoisaa on lukea siitä, miten Kyproksella paaston lähestymisen voi huomata kauppojen hyllyillä. Hyllyihin ilmestyy vegaanisia juustoja ja kasvipohjaisia jugurtteja, ja perinteisistä leivoksista tehdään paastoversioita. Ravintolat taas tarjoilevat erilaisia paastoaterioita.

Yhteisestä kielestä ja uskosta huolimatta Kypros ei ole kuin Kreikka. Happamat sitruunat on viihdyttävä pikaperehdytys Kyproksen kulttuurisiin ominaispiirteisiin. Samalla se on kertomus ulkosuomalaisuudesta, ulkopuolisuuden tunteista ja oman identiteetin rakentumisesta vieraassa maassa.

Teksti: Saara Kallio Kansikuva: Avain 

Kirja-arvostelu on julkaistu Ortodoksiviestissä 3/21.

Lisätietoa Mikael Agricolan päivästä tästä.
Tämän vuoden teemana lukuviikolla 5.4.-11.4.2021 on Lukutaito on kansalaistaito. Lue lisää tästä.