Metropoliitta EPifani tapasi ukrainalaisia pakolaisia Turun ortodoksisessa kirkossa. Kuva: Andreas Salminen

14.12.2023

Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifanin Suomen-vierailu on alkanut 14. joulukuuta Turussa. Metropoliitan kanssa Suomeen saapuivat Ukrainan ortodoksisesta kirkosta myös metropoliitta Jevstrati, diakoni Andriy Sydor ja Roman Labinskyi. Myös Suomessa vuosi sitten vieraillut isä Sergiy Berezhnoy Kiovasta on parhaillaan uusintavierailulla ja osallistuu liturgiaan Uspenskin katedraalissa lauantaina 16. joulukuuta.

Arkkipiispa Leo ja metropoliitta Epifani julkaisivat tänään yhteisen paimenkirjeen, joka on osoitettu ukrainalaisille pakolaisille Suomessa.

”Kirkkojemme päämiehinä rukoilemme palavasti oikeudenmukaista ja kestävää rauhaa Ukrainaan. Muistamme rukouksissamme erityisesti heitä, jotka jäivät kotimaahansa hädän hetkellä, jotka puolustavat maansa vapautta, kansaansa, elämän arvokkuutta sekä lastensa ja lastenlastensa tulevaisuutta. Nämä urheat ja itsensä uhraavat ihmiset – miehet ja naiset, vanhukset ja nuoret – ovat esikuvia jokaiselle.

Tänään Ukraina, kuten Raamatun Raakel, itkee lapsiaan, jotka eivät ole enää läsnä (Jer. 31:15; Matt. 2:18): kuolleita, vangittuja, pakkosiirrettyjä, kateissa olevia sekä niitä miljoonia, jotka ovat joutuneet jättämään synnyinmaansa ja etsimään turvaa diasporasta.

Vakuutamme teille, että vaikka olettekin ylittäneet monen maan rajat tänne saapuessanne, uskon siteet yhdistävät Ukrainan ja Suomen ortodoksiset kirkot. ”

Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani (vas) ja Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo lukivat yhteisen ukrainalaisille pakolaisille Suomessa suunnatun paimenkirjeen Turun ortodoksisessa kirkossa 14. joulukuuta. Kuva: Andreas Salminen

Paimenkirjeen voi lukea kokonaisuudessaan Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla. 
Paimenkirje on julkaistu myös ukrainaksi: Спільний пастирський лист Архієпископа Гельсінського і всієї Фінляндії Лева та Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія для українських православних, які проживають у Фінляндії 

Vierailun ohjelma jatkuu Espoossa ja Helsingissä 15.12.-16.12.

Perjantaina 15.12. metropoliitta Epifani seurueineen vierailee kello 17 Tapiolan kirkossamme ja lauantaina 16.12. kello 9 toimitetaan Uspenskin katedraalissa yhteinen liturgia, jota voi seurata myös suoratoistona seurakuntamme YouTube-kanavalla. Lue tarkemmin ohjelmasta tästä. 

Tervetuloa mukaan toivottamaan Ukrainan ortodoksisen kirkon vieraat vastaan ja rukoilemaan yhdessä rauhaa Ukrainaan!

Kuvat: Leena Haapala-Lindholm ja Andreas Salminen

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset