20.4.2023

Helsingin ortodoksisen seurakunnan Kaunisniemen leirikeskus täyttää 25. heinäkuuta 60 vuotta. Juhlassa siunataan myös leirikeskuksen Annan-saliin tuleva Pyhän Kolminaisuuden ikoni.

Ikonimaalari Tarja Tariman ikonimaalausryhmä on maalannut yhteistyössä seurakunnalle lahjaksi ikonia.  Aiheeksi valikoitui juuri Pyhän Kolminaisuuden ikoni, jota on kasvatuksen pappi Sergei Petsalon mukaan toivottu Annan-saliin jo vuosia.

Kookas ikoni on lähellä alkuperäisen Andrei Rublevin ikonin mittoja. ”Näin suuren ikonin maalaaminen oli meille kaikille uutta. Suuressa ikonissa pienetkin yksityiskohdat näkyvät paremmin ja siksi tämä vaatii aivan erityistä tarkkuutta. Olemme kaikki oppineet paljon tämän maalaamisen aikana. Tämä oli myös minulle tärkeää oppia”, kertoo ryhmän opettaja Tarja Tarima.

Maalattava ikoni on lahja seurakunnalle. Oppilaat halusivat maalata ikonin seurakunnalle kiitokseksi, koska he saavat tilat ja opin seurakunnalta.

Seurakunta hankki ikonin maalausta varten erillisen suuren puisen maalaustelineen sekä ikonin pohjan ja kultaa ikonin kultauksia varten.

Ikonia on tehty vuoden alusta saakka koko ikonimaalausryhmän voimin. Maalaustyö aloitettiin tammikuussa. Vakka ikonimaalauskurssi päättyi maaliskuun puolivälissä, työt jatkuvat vielä varsinaisen kurssin jälkeen.  Työtä on ollut työstämässä muun muassa Liisa Heikkilä ja Kirsi Backman. Kultauksia on tehnyt Hely Matikainen ja asis-kultausta Erja Wessman. Anna-Maria Kivikangas maalaa ikoniin rakennuksen ja vuoren. Riitta Pekkinen on muun muassa viimeistellyt pohjavärin taustaan ja assis-kullattaviin alueisiin. Tarja Tarima tekee kasvot ja muuta työn viimeistelyä.

”Asun Kaunisniemen lähellä, joten minun on helppoa tulla jatkamaan ikonin maalausta silloin, kun leirikeskuksessa ei ole muuta ohjelmaa, ja olen itse vapaalla”, kertoo Tarja Tarima.

Kaunisnimen leirikeskus on jo kuudenkymmenen vuoden ajan palvellut Helsingin ortodoksisen seurakunnan jäseniä vauvasta vaariin aina perheleireiltä kristinoppileireihin ja hiljaisuuden retriitteihin.

Temppelijuhlan aikaan seurakunta järjestää yhteisen praasniekkaleirin. Ilmoittautuminen leirille sekä tietoa juhlan ohjelmasta julkaistaan lähempänä juhlan ajankohtaa.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset