Maria Pietarinen kokee olevansa seurakuntamme pyhäköissä kuin kotonaan. Teksti ja kuva: Vlada Wahlsten

18.1.2024

Maria Pietarinen on 15.1. aloittanut Helsingin ortodoksisen seurakunnan kasvatuksessa työharjoittelijana. 

Työharjoittelu jatkuu 19.4. saakka. 

Pietarinen opiskelee sosionomiksi Diakonia ammattikorkeakoulussa Helsingissä. Edellisen työharjoittelunsa hän oli lapsiperheiden sosiaalipalveluissa Lohjalla. Nyt tavoitteena oli nimenomaan päästä harjoitteluun omaan kotiseurakuntaan. 

”Seurakuntatyö ja lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentely sekä koulumaailma kiinnostavat minua. Halusin nimenomaan tulla harjoitteluun seurakuntamme kasvatustoimeen. Seurakunta on tullut minulle jo monella tavalla tutuksi. Olen koko elämäni ajan käynyt perheeni kanssa säännöllisesti kirkossa jumalanpalveluksissa ja eri tapahtumissa. Olen ollut nuorena kristinoppileirillä, käynyt seurakunnan leiriohjaajakoulutuksen, ollut lasten liturgiakerhossa töissä sekä muutamilla leireillä ohjaajana. Nuorempana lauloin myös seurakauntamme nuorisokuorossa, mikä oli tuolloin todella tärkeää. Sitä kautta löysin paikkani kirkossamme ja seurakunnassamme. Ja nyt viimeisen puolentoista vuoden aikana olen myös päässyt tutustumaan seurakunnan muskareihin ja perhekerhoihin. Saimme mieheni kanssa esikoisemme Johanneksen puolitoista vuotta sitten”, kertoo Maria Pietarinen. 

Kasvatuksen harjoittelija on siis todellinen seurakuntamme kasvatti, jolla ei ole yhtä omaa kotipyhäkköä, vaan useat kirkot seurakuntamme alueella ovat hyvin läheisiä. Tähän saattoi vaikuttaa myös se, että Maria on kotoisin Vihdistä, missä ei vielä parikymmentä vuotta sitten ollut omaa kirkkoa. 

”Olen käynyt useissa pyhäköissä Länsi-Uudenmaan alueella sekä Tapiolan kirkossa. Pääsiäisen vietimme aina sukulaisten kanssa Klaukkalan kirkossa. Nuorena rupesin käymään Nummelaan valmistuneessa rukoushuoneessa. Nyt taas asumme Lohjalla, ja siellä on lähin pyhäkkömme. Nuorempana asuin myös Helsingissä. Uspenskin katedraali tuntuu myös meidän kaikkien yhteiseltä kotikirkolta. Minulle pyhäkön kotoisuus tulee ennen kaikkea ihmisistä. Tunnen paljon ihmisiä eri puolilla seurakuntaamme. Minulle kotikirkko muodostuu ihmisistä, ei niinkään rakennuksesta.”

Työharjoittelun osalta Pietarinen odottaa saavansa uusia kokemuksia ja taitoja. 

”Pääsen työskentelemään ja näkemään eri näkökulmasta seurakuntatyötä ja suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintaa.

Olen mukana järjestämässä koululaisten talvilomaleiriä. Pääsen myös toteuttamaan leiriohjaajakoulutusta ja olen mukana myös pääsiäisleirillä. Odotan kaikkia näitä leirejä ja tapahtumia innolla ja sitä, että pääsen olemaan osana kasvatuksen tiimiä.”

Kasvatuksen tiimissä puolestaan ollaan kiitollisia työharhoittelijasta. 

Helsingin ortodoksisella seurakunnalla onkin tarjota monenlaisia työharjoittelupaikkoja eri työaloilla ja alueilla  niin seurakuntatyössä, kasvatuksessa, diakoniassa,  viestinnässä, eri toimipisteissä ja hallinnossa. 

Toivottakaamme Maria tervetulleeksi seurakuntaamme harjoitteluun! 

Kategoriat Ajankohtaista Ajassa