Kaikkien pyhien sunnuntain ikoni analogilla Kaikkien pyhien tsasounassa Lohjan Metsolassa. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

2.6.2023

Helluntaita seuraavana sunnuntaina Kirkossamme muistetaan kaikkia pyhiä. Tänä vuonna kaikkien pyhien sunnuntaita vietetään 4. kesäkuuta.

 

Vaikka jokaisena päivä vietetään jonkun tai joidenkin pyhien ihmisten muistoa, on myös sellaisia pyhiä ihmisiä, joita me emme tiedä. Siksi Kirkossamme vietetään  kaikkien pyhien sunnuntaita. Pyhille ihmisille on erilaisia nimityksiä sen mukaan, miten he ovat palvelleet Jumalaa. Apostolit levittivät evankeliumia, marttyyrit todistivat Kristuksesta, profeetat ilmaisivat kansalle Jumalan tahdon, esipaimenet eli piispat opettivat oikeaa uskoa, pyhittäjät kilvoittelivat erämaissa tai luostareissa ja ohjasivat ihmisiä esimerkillään oikeaan uskoon ja vanhurskaat elivät Jumalalle otollista elämää maailmassa.

 

Helsingin ortodoksisen seurakunnan alueella Lohjan Metsolan tsasouna kantaa kaikkien pyhien juhlan nimeä ja viettää vuosittain temppelijuhlaansa kaikkien pyhien sunnuntaina.

 

Metsolan tsaounan temppelijuhla alkaa Kaikkien pyhien sunnuntain aattona lauantaina 3.6. kello 17 ehtoopalveluksella, jonka jälkeen pidetään yhteinen teeilta kirkon pihapiirissä. Sunnuntaina 4.6. kello 9:30 vedenpyhitys ja liturgia. Vedenpyhitys toimitetaan kirkon pihalla kaivokatoksen äärellä. Jumalanpalveluksien jälkeen yhteinen juhla. Haminan piispa Sergei osallistuu juhlaan ja toimittaa jumalanpalvelukset sunnuntaina 4. kesäkuuta yhdessä seurakuntamme papiston kanssa.

Lohjan Metsolan tsaouna on kaunistettuna kaikkien pyhien sunnuntaihin. Talkoot tsasounan kaunistamiseksi pidettiin helluntain edellä 26.5. Listalla oli muun muassa ulkoseinien ja ikkunoiden pesua ja katon puhdistamista. Mukana talkoissa oli kymmenkunta henkeä. Kuva: Päivi Kasala

 

Metsolan tsasounan yhteystiedot ja kaikkien pyhäkön jumalanpalveluksien ajankohdat voi tarkistaa Metsolan tsasounan sivuilla.

 

Kaikkien pyhien sunnuntain liturgia eri alueilla ja verkkolähetyksenä

Seurakuntamme kaikilla alueilla toimitetaan kaikkien pyhien sunnuntain viikonloppuna jumalanpalveluksia. Tarkista kaikkien jumalanpalveluksien ajankohdat jumalanpalveluskalenteristamme.

Lisäksi Uspenskin katedraalista lähetetään kaikkien pyhien sunnuntain liturgia suorana verkkolähetyksenä 4.6. kello 9:55 seurakuntamme YouTube-kanavalle:

Kesä on temppelijuhlien aikaa

Seurakunnan alueen praasniekat tarjoavat perinteisesti mahdollisuuden tutustua laajan seurakunnan eri alueisiin ja yhteisöihin, sillä pyhäkön nimikkojuhla on myös koko seurakunnan yhteinen juhla.

Praasniekalla tarkoitetaan pyhäkön temppelijuhlaa eli nimikkojuhlaa. Jokainen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle.

Tarkista seurakunnan alueen pyhäkköjen temppelijuhlien aikataulu tästä.

Ristisaatto kaikkien pyhien tsasounan temppelijuhlassa. Arkistokuva vuodelta 2020. Kuva: Vlada Wahlstén
Lämpimästi tervetuloa mukaan!