Kaikkien pyhien sunnuntain ikonissa on kuvattuna pyhät ihmiset ja heidän keskellään Herramme Jeesus Kristus. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

11.6.2022

Helluntaita seuraavana sunnuntaina, tänä vuonna 12.6., vietetään kaikkien pyhien ihmisten muistoa. Seurakunnan läntisellä alueella Metsolan hautausmaalla Lohjalla on Kaikkien pyhien muistolle pyhitetty tsasouna, jossa vietetään vuosittain Kaikkien pyhien sunnuntaina temppelijuhlaa. Lohjan alueen ja temppelijuhlaa viettävän pyhäkön pappi Kalevi Kasala kirjoittaa juhlan merkityksestä ja kutsuu yhteiseen juhlaan:

Kaikkien pyhien kesäpraasniekka

Kaikkien pyhien sunnuntaina Lohjan tsasouna viettää praasniekkaansa, vuosijuhlaansa.

Olemme viettäneet viikko sitten helluntain ihanan juhlan, jossa Pyhä Kolminaisuus ja Pyhä Henki ovat olleet keskiössä. Nyt kaikkien pyhien sunnuntaina keskiössä ovat .. niin.. kaikki pyhät.

 

Kuka sitten on pyhä, ketkä ovat pyhiä?

Pyhät ihmiset ovat tässä maailmassa eläneitä ihmisiä, lihaa ja verta. Ortodoksisen kirkon ihmiskäsitys on hyvin kokonaisvaltainen. Ajattelemme, että sielu ja ruumis ovat molemmat tärkeitä. Ne yhdessä muodostavat ihmisen, ainutkertaisen persoonan. Meidät on kutsuttu  pyhittämään Jumalalle sekä sielumme että ruumiimme, itsemme ihan kokonaan. Emme siis ajattele, että ruumis olisi sielun vankila. Ortodoksisen kastetoimituksen yhteydessä näkemyksemme tulee esiin hienosti. Kasteeseen liittyvistä toimenpiteistä viimeisenä on hiusten leikkaus. Siinä oleva rukous kertoo meille sielun ja ruumiin suhteesta: ”Valtias Herra meidän Jumalamme, … olet antanut ihmiselle oman kuvasi kunnian ja rakentanut hänet järjellisestä sielusta ja hyvästä ruumiista, niin että ruumis palvelisi järjellistä sielua ..”

Pyhän ihmisen ruumiin – fyysisen puolen – tulee palvella sielua. Paino on siis kuitenkin enemmän sielun puolella. Hautauspalveluksessa, ihmiselämän toisessa päädyssä, niin ikään kauniisti saatetaan maan poveen fyysinen olemus, joka on lakannut toimimasta. Ennen kaikkea kuitenkin rukoillaan sielun puolesta, että sielu, ihmisen sisäinen olemus, siirtyisi Jumalan Valtakuntaan, pyhien joukkoon. Pyydämme Jumalaa saattamaan edesmenneen läheisemme sielun lepoon, sinne, missä vanhurskaat lepäävät.

 

No, millaista sitten on vanhurskaiden lepo?

Se ei ole vain rauhaa ja pysähtyneisyyttä, vaan se on aktiivista lepoa. Pyhät eivät vain makoile jossain pilven päällä odottelemassa Kristuksen toista tulemista, vaan he elävät jo nyt Taivaan Valtakunnan todellisuudessa. He osallistuvat aktiivisesti Jumalan toimintaan meidän keskellämme. He ovat meille paitsi esikuvia, myös ja ennen kaikkea esirukoilijoita.

Jokainen meistä on kutsuttu pyhyyteen. Kun liturgiapalveluksessa piispa tai pappi kohottaa pyhitetyn ehtoollisleivän, hän lausuu: ”Pyhät (ehtoollislahjat) pyhille”. Näin kaikkia Kirkon jäseniä kutsutaan osallistumaan Kristuksen Ruumiista ja Verestä. Kristus itse on sanonut: ”Joka syö minun lihani ja juo minun vereni, pysyy minussa, ja minä pysyn hänessä” (Joh. 6.56).

Kristuksessa pysyminen on pyhyyttä. Joka pysyy kiinni Kristuksessa, pysyy kiinni elämässä, ikuisessa elämässä Jumalan Valtakunnassa.

Pyrkikäämme liittymään tuohon pyhien joukkoon, niin Lohjan praasniekkaansa viettävässä tsasounassa kuin muuallakin!

isä Kalevi Kasala

Seurakuntamme Hangon ja Lohjan alueiden pappi

Tarkista temppelijuhlan aikataulu ja pyhäkön yhteystiedot: 

Lohjan Metsolan tsasouna

Jumalanpalvelus suoratoistona Uspenskin katedraalista:

 

Jumalanpalvelukset

Kategoriat Uutiset