Kaikkien pyhien sunnuntain ikoni. Kuva: Khrystyna Martyniuk

23.5.2024

Helluntaita seuraavana sunnuntaina Kirkossamme muistetaan kaikkia pyhiä. Tänä vuonna kaikkien pyhien sunnuntaita vietetään 26. toukokuuta.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan alueella Lohjan Metsolan tsasouna kantaa kaikkien pyhien juhlan nimeä ja viettää vuosittain temppelijuhlaansa kaikkien pyhien sunnuntaina.

 

Kaikkien pyhien juhla

Vaikka jokaisena päivä vietetään jonkun tai joidenkin pyhien ihmisten muistoa, on myös sellaisia pyhiä ihmisiä, joita me emme tiedä. Siksi Kirkossamme vietetään  kaikkien pyhien sunnuntaita. Pyhille ihmisille on erilaisia nimityksiä sen mukaan, miten he ovat palvelleet Jumalaa. Apostolit levittivät evankeliumia, marttyyrit todistivat Kristuksesta, profeetat ilmaisivat kansalle Jumalan tahdon, esipaimenet eli piispat opettivat oikeaa uskoa, pyhittäjät kilvoittelivat erämaissa tai luostareissa ja ohjasivat ihmisiä esimerkillään oikeaan uskoon ja vanhurskaat elivät Jumalalle otollista elämää maailmassa.

 

Temppelijuhla Metsolan tsasounalla

Metsolan tsaounan temppelijuhla alkaa Kaikkien pyhien sunnuntain aattona lauantaina 25.5. kello 17 ehtoopalveluksella, jonka jälkeen pidetään yhteinen teeilta kirkon pihapiirissä. Sunnuntaina 26.5.. kello 9:30 vedenpyhitys ja liturgia. Vedenpyhitys toimitetaan kirkon pihalla kaivokatoksen äärellä. Jumalanpalveluksien jälkeen yhteinen juhla. Haminan piispa Sergei osallistuu juhlaan ja toimittaa jumalanpalvelukset yhdessä seurakuntamme papiston kanssa.

Praasniekan ohjelma:

25.5. Lohjan Metsolan Kaikkien pyhien tsasouna, vigilia klo 17.00. Temppelijuhla.

26.5. Lohjan Metsolan Kaikkien pyhien tsasouna, vedenpyhitys ja liturgia klo 09.30.

 

 

Juhla kaikilla seurakunnan alueilla ja verkkolähetyksenä Uspenskin katedraalista

Seurakuntamme kaikilla alueilla toimitetaan kaikkien pyhien sunnuntain viikonloppuna jumalanpalveluksia. Tarkista kaikkien jumalanpalveluksien ajankohdat jumalanpalveluskalenteristamme.

Lisäksi Uspenskin katedraalista lähetetään kaikkien pyhien sunnuntain liturgia suorana verkkolähetyksenä 26.5. kello 9:55 seurakuntamme YouTube-kanavalle:

 

Kesä on temppelijuhlien aikaa

Seurakunnan alueen praasniekat tarjoavat perinteisesti mahdollisuuden tutustua laajan seurakunnan eri alueisiin ja yhteisöihin, sillä pyhäkön nimikkojuhla on myös koko seurakunnan yhteinen juhla.

Praasniekalla tarkoitetaan pyhäkön temppelijuhlaa eli nimikkojuhlaa. Jokainen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle.

Tarkista seurakunnan alueen pyhäkköjen temppelijuhlien aikataulu tästä.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset