Helsingin ortodoksinen seurakunta aloittaa palvelusten säännölliset striimaukset mahdollisimman pian. Kuva: Katja Hagelstam

18.3.2020

Helsingin ortodoksisen seurakunta siirtyy 18.3.2020 lukien toimittamaan jumalanpalveluksia suljetuin ovin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että palveluksissa ovat läsnä ainoastaan sen toimittamiseen osallistuvat henkilöt, ja tuolloinkin korkeintaan kymmenen henkilöä.

Näin halutaan välttää kymmenen hengen kirkkoon pyrkivän jonon muodostuminen kirkon ulko-oville. Ratkaisu on perusteltu myös seurakuntalaisten tasavertaisuuden näkökulmasta.

Henkilörajoitus koskee myös toimituksia – eli esimerkiksi hautauksia, jolloin omaisten ja henkilökunnan enimmäismäärä on yhteensä kymmenen.

Kyseiset käytännöt ovat kirkkokunnan kriisityöryhmän ohjeiden mukaisia ja ne pohjautuvat Suomen hallituksen päätöksiin. Myös muut kirkot Suomessa sekä ortodoksiset kirkot ulkomailla ovat joutuneet tekemään vastaavanlaiset ratkaisut.

Palveluksia suoratoistona

Jotta seurakuntalaisten osallisuus jumalanpalveluselämästä voitaisiin taata, siirrytään pikaisella aikataululla striimaamaan eli suoratoistamaan palveluksia netissä YouTuben kautta. Pääset seuraamaan lähetystä klikkaamalla tästä. Ensimmäinen striimaus alkaa keskiviikkona 18.3. kello 17:00 Uspenskista Ennenpyhitettyjen lahjain liturgialla.

Näillä näkymin striimaukset tehdään pääasiassa Uspenskin katedraalista, ja niiden laatuun kiinnitetään erityistä huomiota. Uspenskissa kirkkolaulusta vastaa kvartetti.

Striimausten aikatauluista ilmoitetaan myöhemmin näillä kotisivuilla samoin kuin seurakunnan sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Striimaukset pyritään saamaan käyntiin tällä viikolla.

Helsingin ortodoksinen seurakunta on viime päivinä välittänyt jo useita palveluksia Facebook-sivujensa live-toiminnon kautta. Seurakuntalaisten kannattaa seurata niin ikään oman kotikirkkonsa Facebook-sivuja ja mahdollisia muita sosiaalisen median kanavia, sillä eri kirkoissa saatetaan tehdä  paikallisia live-lähetyksiä oman harkinnan ja resurssien mukaan.

Osallisuus säilytetään silti

Toistaiseksi koko seurakunnassa noudatetaan jo laadittua jumalanpalvelusohjelmaa. Helsingin ortodoksinen seurakunta kartoittaa parhaillaan tapoja jakaa pyhää ehtoollista seurakuntalaisille. Tällöinkin huomioidaan voimassa olevat rajoitukset ja määräykset.

Seurakunta etsii myös keinoja vastata seurakuntalaisten tarpeeseen osallistua rukoukseen, saada opetusta ja muullakin tavalla olla mukana kirkon elämässä poikkeustilasta huolimatta. Synnintunnustus (katumuksen sakramentti) sovitaan suoraan papin kanssa, ja kyseinen sakramentti toimitetaan palvelusten ulkopuolella.

Uspenskin katedraali pysyy toistaiseksi auki henkilökohtaista rukousta varten tiistaista perjantaihin kello 10:00-15:00. On hyvä ottaa huomioon, että kävijämääriä voidaan tarvittaessa rajoittaa. Uspenskin katedraali ei toistaiseksi ota vastaan ryhmiä. Tuohuksia voi ostaa mieluiten korttimaksulla tuohusmyyntipisteestä.

Susanna Somppi

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset