15.11.2023

Filantropian tämän vuoden joulupaastokeräyksellä tuetaan naisten koulutusta ja terveyden parantamista Syyriassa. Keräysaika on 15.11.-31.12.2023. Voit osallistua keräykseen tekemällä lahjoituksen MobilePaylla 33867, Filantropian lahjoitussivulla tai keräystilille FI53 5480 0520 0233 08, viite 13453.

Joulupaastokeräyksen kuvituksena on tänä vuonna Laupiaan samarialaisen ikoni. Taustalla on syvällinen sanoma: Laupiaan Samarialaisen ikoni kulkee ihmisten keskellä diakoniatyötä tekevien tunnuksena Syyriassa. Kristuksen vertauskuva laupiaasta samarialaisesta puhuttelee ihmisiä Syyriassa ja toimii vahvana esimerkkinä lähimmäisenrakkaudesta ja lähimmäisen auttamisesta. Ja nyt ikoni ja laupiaan samarialaisen antama malli on mukana Filantropian joulupaastokeräyksessä, jonka tuotto käytetään Syyriassa maan sisäisessä pakolaisuudessa elävien naisten auttamiseen ja heidän elämänsä saattamiseen uuteen alkuun.

Filantropian sivuilla kerrotaan tarkemmin naisten tilanteesta Syyriassa:

”Sotaan liittyvä seksuaalinen ja muu väkivalta on yleisiä. Valitettavasti väkivalta ei pääty myöskään taistelujen laannuttua, koska sodan rikkomat miehet tuovat murheet mukanaan koteihin. Yleinen käsitys väkivallan uhrin häpeästä estää hakemasta apua. Hankkeeseen mukaan päässeet naiset ovat oppineet näkemään itsensä selviytyjinä.

Hanke kokoaakin pienten lasten äitejä saamaan vertaistukea Damaskoksessa. Psykososiaalisen tuen lisäksi pääsy lääkäriin ja yleensäkin avun saaminen ovat maassa harvinaisia ihmeitä. Lisäksi hankkeen ammatillinen koulutus ja uuden työvälineet luovat mahdollisuuden parantaa perheen toimeentuloa yli 10 vuotta sotaa käyneessä maassa.

Projektivuosien aikana on koulutettu kampaajia, ompelijoita, kauneudenhoitajia ja erilaisia käsityöläisiä. Kurssien päätyttyä naiset saavat hankkeesta työvälineitä oman yrityksensä tarpeisiin. Yhteistä kaikille näille ammateille on se, että niitä voi tehdä kotona. Kaikilla hankkeen naisilla kun on pieniä lapsia ja usein he ovat vastuussa myös muiden perheenjäsentensä toimeentulosta. Lisäksi kaikissa yhteisöissä ei katsota hyvällä kodin ulkopuolella työskentelemistä. Kuluvana vuonna ammatillinen koulutus on keskittynyt perinteisten ammattien lisäksi korujen ja muiden käsitöiden tekemiseen. lisäksi korujen ja muiden käsitöiden tekemiseen. Lokakuussa juhlittiin valmistujaisia ja avattiin käsityönäyttely eri kurssien töistä.

Filantropian hankkeen yhtenä huolena on villinä laukkaava inflaatio, joka tekee elämästä Syyriassa arvaamattoman kallista. Rahan arvo hapertuu ja ihmiset kantavat muovikasseissa setelinippuja saadakseen ostettua kaupasta edes jotakin. Hanketyöntekijät joutuvatkin jatkuvasti miettimään miten vuosia aikaisemmin budjetoitu raha riittäisi sovittuihin kursseihin tai vaikkapa sairaalassa tehtäviin leikkauksiin. Esimerkiksi lokakuussa tehtiin kiireellisenä yksi kohdunpoisto ja korjattiin viittä virtsarakon repeämää. Myös polttoaineen kallistuminen vaikuttaa kaikkeen.

Yhtenä ratkaisuna on siirtää hanke jatkossa lähemmäksi Damaskoksen ympäristöstä kursseille tulevia naisia. Näin saadaan kuljetuksiin ja polttoaineisiin varattu rahasumma riittämään paremmin. Sen vuoksi Damaskoksen vanhassa kaupungissa olevassa koulutuskeskuksessa vietettiin nyt samalla läksiäisiä. Kirkon omistama vanha koulu varataan jatkossa muihin tarkoituksiin.”

Filantropian kumppanijärjestön johtaja arkkimandriitta Meletius ja varajohtaja Sara Savva vierailevat Suomessa marraskuun lopussa. Lauantaina 25.11. vieraat osallistuvat Helsingissä Uspenskin katedraalissa vigiliaan klo 17 ja sen jälkeen kryptassa on tarjolla kaikille iltateetä syyrialaisella teemalla. Sunnuntaina 26.11. on Helsingissä Kotikirkossa arabiankielinen liturgia klo 10 (Liisankatu 29A, 4.krs).

Nelivuotinen hanke saa Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoitusta ja päättyy vuoden 2024 lopussa.

Keräyslupa RA/2022/1620 kehitysyhteistyöhankkeisiin on voimassa toistaiseksi.

Kuva: Filantropia
Teksti: Vlada Wahlsten ja Filantropia

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset