Kristus pesee suuren torstain ikonissa opetuslastensa jalat ehtoollisenasettamisen yhteydessä. Suurena torstaina vietetään myös ehtoollisenasettamisen muistoa. Teksti ja kuva: Vlada Wahlstén

27.3.2024

Uspenskin katedraalissa toimitetaan suurena torstaina 28.3. kello 12 jumalanpalvelus, jossa Haminan piispa Sergei pesee kahdentoista papin jalat. Näin piispa seuraa kirjaimellisesti Jeesuksen Kristuksen esimerkkiä, joka pesi ehtoollisen asettamisen yhteydessä opetuslastensa jalat.

Tänä vuonna jumalanpalvelus lähetetään suoratoistona Helsingin ortodoksisen seurakuntamme YouTube-kanavalle:

Verkkolähetyksestä vastaa Digital Palola oy. Suurena torstaina ja perjantaina lähetetään useita jumalanpalveluksia verkkolähetyksinä.

 

Palveluksella pitkät perinteet Uspenskin katedraalissa

Jalkojenpesupalveluksella on pitkät perinteet. Palvelusta on toimitettu Uspenskin katedraalissa jo yli 50 vuoden ajan. Ainoastaan koronapandemia aiheutti kokoontumisrajoituksien vuoksi perinteeseen kahden vuoden tauon.

Palvelus on poikkeuksellinen, sillä sen kulku on draamallinen, ja se muistuttaakin näytelmää. Jumalanpalveluksessa käydään vuoropuhelua ja piispa konkreettisesti pesee pappien jalat.

Jumalanpalveluksen kulku kuvaillaan Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla seuraavasti:

Katedraalin keskelle asetetaan palvelusta varten kaksitoista tuolia vastakkain kahteen riviin. Alkurukousten jälkeen kirkkoherra ja muu papisto asettuu kahdentoista apostolin tapaan istumaan tuoleille. Kaikki 12 riisuvat sukan ja kengän oikeasta jalastaan.

Piispa riisuu omoforinsa ja vyöttää itsensä pellavaliinalla. Avustaja kaataa vettä pesuvatiin ja piispa pesee jokaisen apostolia esittävän oikean jalan. Samalla diakoni lukee tapahtumasta kertovan evankeliumijakson (Joh.13:1–17), jonka voi lukea alla.

Jeesuksen ja Simon Pietarin väliseen sananvaihtoon tultaessa evankeliumin luku muuttuu vuoropuheluksi Jeesuksen osaa esittävän piispan ja Simon Pietaria esittävän kirkkoherran välillä.

Lopuksi piispa pukee omoforin takaisin ylleen ja palvelus toimitetaan loppuun.

Yksi kirkkomme erityisimpiä ja seuratuimpia palveluksia

Jumalanpalvelus on perinteisesti kiinnostanut suurta yleisöä ja ollut yksi seuratuimpia jumalanpalveluksiamme. Valtamediassa, kuten päivän televisiouutisissa, on usein kerrottu, että jalkojenpesupalvelus aloittaa ortodoksien pääsiäisen vieton.

Jalkojenpesupalveluksen jälkeen jumalanpalveluksien luonne muuttuu ja tiivistyy – seuraavaksi kirkkokansa kokoontuu jo palavat tuohukset käsissään kuulemaan 12 Kristuksen kärsimysevankeliumia. Suurena perjantaina toimitetaan Kristuksen ristiltä ottaminen ja suuren lauantain hautauspalvelus. Pääsiäisyön jumalanpalveluksessa pääsemme todistamaan tyhjän haudan ihmettä ja Kristuksen ylösnousemusta. Tänä vuonna pääsiäinen on 31.3. ja pääsiäisyön jumalanpalvelus alkaa 30.3. kello 23.30.

 

 

Jalat kuivataan valkoisella liinalla, johon on kirjailtu 12 opetuslapsen nimet. Myös Juudaksen nimi on liinassa.

 

Jalkojenpesupalvelus Uspenskin katedraalissa vuonna 1978. Metropoliitta Johannes pesee kuvissa muun muassa kirkkoherra Alekxander Korelinin ja rovasti Arvi Karpovin jalkoja avustajinaan diakonit Yrjö Galkin ja Timo Lehmuskoski. Valokuvaaja: Erkki Salmela/Helsingin kaupunginmuseo.

 


Palveluksen aikana luettava evankeliumijakso, jossa Jeesus Kristus pesee opetuslastensa jalat (Joh.13:1–17):

”Jeesus tiesi, että Isä oli antanut kaiken hänen valtaansa ja että hän oli tullut Jumalan luota ja oli nyt palaamassa hänen luokseen. Niinpä hän nousi aterialta, riisui viittansa ja kietoi vyötäisilleen pellavaliinan. Sitten hän kaatoi vettä pesuastiaan, rupesi pesemään opetuslasten jalkoja ja kuivasi ne vyötäisillään olevalla liinalla.

Kun Jeesus tuli Simon Pietarin kohdalle, tämä sanoi: ”Herra, sinäkö peset minun jalkani?” Jeesus vastasi: ”Tätä, minkä nyt teen, sinä et vielä käsitä, mutta myöhemmin sinä sen ymmärrät.” Pietari sanoi hänelle: ”Sinä et ikinä saa pestä minun jalkojani!” Jeesus vastasi: ”Jos minä en pese sinua, ei sinulla ole sijaa minun luonani.” Silloin Simon Pietari sanoi: ”Herra, älä pese vain jalkojani, pese myös kädet ja pää.” Tähän Jeesus vastasi: ”Se, joka on kylpenyt, ei tarvitse pesua, hän on jo puhdas. Ja te olette puhtaita, ette kuitenkaan kaikki.” Jeesus tiesi, kuka hänet kavaltaisi, ja siksi hän sanoi, etteivät he kaikki olleet puhtaita.

Pestyään heidän jalkansa Jeesus puki viitan ylleen ja asettui taas aterialle. Hän sanoi heille: ”Ymmärrättekö te, mitä teille tein? Te puhuttelette minua opettajaksi ja herraksi, ja oikein teette: sehän minä olen. Jos nyt minä, teidän herranne ja opettajanne, olen pessyt teidän jalkanne, tulee myös teidän pestä toistenne jalat. Minä annoin teille esimerkin, jotta tekisitte saman minkä minä tein teille. Totisesti, totisesti: ei palvelija ole herraansa suurempi eikä lähettiläs lähettäjäänsä suurempi. Kun te tämän tiedätte ja myös toimitte sen mukaisesti, te olette autuaat.” 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset