Suomen ortodoksisen kirkon pääkatedraalin, Uspenskin katedraalin kupoli ja risti näkyvät kaukaa Senaatintorilta ja kutsuvat yhteiseen rukouspalvelukseen. Itsenäisyyspäivänä kirkossa toimitetaan erityinen rukouspalvelus, jossa rukoillaan maamme esivallan puolesta ja kiitetään itsenäisyydestä. Kuva: Vlada Wahlsten

5.12.2023

Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12. kirkossamme muistetaan joulupukin esikuvana tunnettua pyhää Nikolaos ihmeidentekijää. Kaikilla seurakuntamme alueilla toimitetaan pyhän Nikolaoksen päivän aattona 5.12. vigilia ja juhlapäivänä 6.12. liturgia sekä itsenäisyyspäivän kiitosrukoushetki. Jumalanpalveluksien ajankohdat voi katsoa seurakuntamme jumalanpalveluskalenterista.

Liturgia ja kiitosrukoushetki lähetetään suoratoistona kello 9.30 alkaen Uspenskin katedraalista Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalle.

Myös kirkkoslaavinkielinen jumalanpalvelus lähetetään suoratoistona Helsingistä Pyhän Kolminaisuuden kirkosta pyhäkön YouTube-kanavalle.

Lapsille järjestetään jumalanpalveluksien jälkeen  Nikolaos-juhla ainakin Helsingin keskustassa (Unioninkatu 39 A, sisäpiha), Tapiolassa, Tikkurilassa, Järvenpäässä ja Lohjalla.

Pyhän Nikolaos ihmeidentekijän ikoni analogilla Uspenskin katedraalissa. Kuva: Miro Järnefelt

 

Jumalanpalvelus suoratoistona Uspenskin katedraalista:

Pyhän Nikolaoksen juhlapäivän liturgia sekä itsenäisyyspäivän kiitosrukoushetken verkkolähetys Uspenskin katedraalista Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalle alkaa 6.12. kello 9:30.

Liturgian toimittaa Haminan piispa Sergei yhdessä katedraalin papiston kanssa. Kuoroa johtaa kanttori dir. cant. Varvara Merras-Häyrynen.

Taltioinnista vastaa Digital Palola Oy.

Tulevat jumalanpalveluksien verkkolähetykset

 

Itsenäisyyspäivän rukous esivallan puolesta

Itsenäisyyspäivänä Kirkossa luetaan erityinen rukous esivallan puolesta ja kiitetään Maamme itsenäisyydestä. Rukouksen voi lukea myös kotona:

”Herra, meidän Jumalamme, suuri ja armollinen. Hartain sydämin nöyrästi rukoilemme Sinua: Suojele armossasi kaikilta vaaroilta valtakuntaamme ja sen itsenäisyyttä. 

Siunaa ja varjele maamme päämiestä, kaikkia päättäjiä, puolustusvoimia ja koko esivaltaa. 

Anna kaikille vastuunkantajille viisautta ja ymmärrystä, vahvista ja tue heitä voimallasi tekemään työtä isänmaamme henkiseksi ja aineelliseksi edistämisesksi. 

Anna Pyhän Henkesi kasvattaa heidän sydämeensä oikeutta, rauhaa ja hyvyyttä, että me kaikki voisimme viettää rauhallista ja hiljaista elämää. Aamen.”

(Itsenäisyyspäivän liturginen rukous) 

 

Hyvää itsenäisyyspäivää sekä pyhän Nikolaos ihmeidentekijän juhlaa!