Hyvinkään kirkon alttari-ikoni, jossa on seuraava teksti: ”Sinun synnyttäessäsi, Oi Ainainen Neitsyt, taivaalliset joukot ovat palvelijoiden tavoin läsnä hämmästellen ansion mukaan, että sinä siemenettä synnytät. Sillä sinä olet puhdas ennen synnytystä ja synnytyksen jälkeen.” Kuva: ikoni © munkki Stefanos, Valokuva: Mikko Kuri / Ortodoksi.net

13.2.2024

Ortodoksi.net -sivustolla on  12.2.2024 avattu virtuaalinen ikoninäyttely Kohtalona Kurbinovon freskot, joka esittelee valtimolaisen erakkomunkki Stefanoksen ikoneja. Lähes kaikki näyttelyn ikonit sijaitsevat Hyvinkäällä Karjalan valistajien kirkossa.

Näyttely on avautunut juuri suuren paaston alkaessa. ”Näin haluamme antaa näyttelyssä vieraileviille jotain mieltä ylentävää luettavaa ja katseltavaa paaston ajalle”, kirjoittaa Ortodoksi.netin tiedotteessa sivuston ylläpitäjä ja sisällöntuottaja Hannu Pyykkönen.

Ortodoksi.netin näyttelysivulla on julkaistu tietoa niin ikonimaalarista kuin esillä olevien ikonien alkuperäisistä kohteista: freskoista Kurbinovossa, Pohjois-Makedoniassa. Näyttelyssä kerrotaan lyhyesti myös jokaisen ikonin alkuperäisestä kohteesta.

Erakkomunkki Stefanos kertoo sivustolla näyttelyn yhteydessä myös siitä, kuinka maalatut ikonit päätyivät juuri Hyvinkään ortodoksiseen kirkkoon:

Tein ikoneiksi Kurbinovon pyhän Georgios Voittajan kirkon freskoja ja loin puuttuvia osia sekä ihan uusia tapahtumaikoneita kyseisen 1191 maalattujen freskojen tyyliin. Oli aika pitää näyttely. Näyttely sai täystyrmäyksen, mutta minä opin uuden käsitteen ikoneilleni ja se on – ”angstinen”. (….)
Katastrofaalisen näyttelyni 1996 jälkeen halusin lahjoittaa kaikki työt pois, jos joku ne huolii. Aamun Koitto tuli mukaan ja julkaisi ilmoituksen. Aikaa kului ja sitten puhelin soi. Isä Aki Leskinen Hyvinkäältä soitti ja halusi työt heidän kirkkoonsa, Hyvinkään Karjalan valistajien kirkkoon. Lähdin viemään niitä heti kummipoikani kanssa. Isä Aki oli hämmentynyt. ”Tosissaanko annat nämä kaikki työt tänne?” – ”Kyllä, ja lisää voi tulla.” Kun ikonit oli ripustettu kirkon seinille, oli tietysti kahta eri näkökantaa: ”olkoot nyt niin kauan, kunnes saadaan paremmat” ja ”mihin on viety tästä ikoni, se on tuotava heti takaisin”. Osa töistä hävisi matkalla, kun lähetin loput, joten niistä on vain muistot. Suhtaudu katsoja ymmärryksellä ja rukoile puolestani! – arvoton munkki Stefanos” 

Munkki Stefanoksen koskettavaan ja persoonalliseen tyyliin, ikoneihin ja kertomukseen voi tutustua tarkemmin virtuaalisen ikoninäyttelyn yhteydessä.

Näyttely on avoin kaikille sivuston kävijöille, eikä näyttelyyn tutustuminen edellytä rekisteröitymistä. Näyttelyn yhteydessä on julkaistu myös ikoninäyttelyn vieraskirja.

Erakkomunkki Stefanoksen töihin on voinut tutustua Hyvinkään ortodoksisen kirkon lisäksi Valtimon ja Porin ortodoksissa kirkoissa sekä arkkipiispa Leon tsasounassa Pielavedellä. Munkki Stefanoksen maalaama ikoni löytyi myös arkkipiispan lähettämän vuoden 2023 joulukortin kannesta.

Ortodoksi.net on vapaaehtoisten ortodoksisten aktiivien toimittama ortodoksinen tietosivusto, joka on ollut toiminnassa kohta 20 vuotta. Perussivujen lisäksi toimintaa on myös sosiaalisessa mediassa ja YouTubessa.

Tutustu tästä virtuaaliseen ikoninäyttelyyn:

Kotalona Kurbinovon freskot