Leena, Paula ja Ilona käyvät Hyvän tuulen kahvilassa vaihtamassa kuulumiset ja nauttimassa tarjoilusta.

11.7.2023

Kun seurakuntasalin Hyvän tuulen kahvila avaa ovensa torstaina puolilta päivin, osa tulijoista on jo ehtinyt odottaa tovin sisäpihalla. Yhtäkkiä eteisen sähköistää nelijalkainen salama: Veera!

Pieni kiharakarvainen koira juoksee tapansa mukaan suoraan portilta sisään, sillä se tietää, että parin tunnin ajan on tavallista runsaammin rapsutuksia tarjolla.

Kun tarjoilut on siunattu, päästään herkuttelemaan. Tänään on tarjolla lihapiirakkaa, karjalanpiirakoita, rahkapullaa ja perinteisiä pikkupullia. Ja tietysti teetä ja kahvia. Hyvän tuulen kahvilassa hinta ei ole este, sillä tarjoilu maksaa vain yhden euron.

Pian kahvittelua säestävät puheensorina ja hiljaa taustalla soivat tangot: Olavi Virtaa, Reijo Taipaletta ja Eino Gröniä.

”Täällä on ihana käydä”

Hyvän tuulen kahvilan järjestää seurakunnan diakoniatoimi, ja sinne ovat tervetulleita aivan kaikki, niin kirkkoon kuuluvat kuin kuulumattomatkin. Eikä ole pakko edes jutella kenenkään kanssa. Jos kahvi maistuu paremmin omassa seurassa, saliin järjestyy myös privaattipöytä.

Moni kävijöistä tulee kuitenkin tapaamaan tuttuja. Varsinkin yksin asuville ikäihmisille paikka on tärkeä.

– Täällä on ihana käydä. Pidämme muutenkin yhteyttä, soittelemme ja kyläilemme, tuttaviensa kanssa istuva Paula kertoo.

– Tulen, kun saan maistuvat kahvit hyvässä seurassa, kiteyttää vakiovieras Yrjö.

Syksy tuo Hyvän tuulen kahvilaan myös järjestettyä ohjelmaa kuten luentoja ja musiikkiesityksiä. Menneenä talvena on kuultu tarinoita vanhoista luostareista, nautittu haitarin- ja balalaikansoitosta sekä usein kahvilassa käyvän Riitta Toivonojan runoista. Tulevan syyskuun 7:ntenä päivänä vieraille esittäytyy Helsingin kaupungin Seniori-info.

Teksti ja kuvat Hanna Lehto-Isokoski

Hyvän tuulen kahvila torstaisin kello 12-14 Helsingissä seurakuntasalilla (Unioninkatu 39, sisäpiha). Tarjoilu maksaa yhden euron.

Ulla Pesola ja Marija Lehmuskoski Hyvän tuulen kanvilassa
Ulla Pesola ja diakoniatyöntekijä Marija Lehmuskoski emännöivät kahvilaa. ”Haaveilin tästä työstä jo lapsena”, Ulla muistelee.

 

Kari Hartikka, Veera-koira ja sen omistaja Marinka
Veera on päässyt diakoniatyöntekijä Kari Hartikan syliin. Kuvassa näkyy myös Veeran omistaja Marinka.

 

Riitta Toivonoja Hyvän tuulen kahvilassa
Riitta Toivonoja kirjoittaa runoja, joita on luettu Hyvän tuulen kahvilassa.
Kategoriat Ajankohtaista Uutiset