Pyhien apostolienvertaisten Vladimir Kiovalaisen ja Magdalan Marian kirkko saa tämän kesänä aikana kokonaan uuden maalipinnan. Pyhäkkö on historiallisesti merkittävimpiä ja vanhimpia 1800-luvun säilyneitä puurakenteisia kirkkoja.

30.6.2022

Hangon ortodoksinen kirkko, pyhien apostolienvertaisten Vladimir Kiovalaisen ja Magdalan Marian pyhäkkö, saa tänä kesänä kokonaan uuden maalipinnan. Kirkon kaikki ulkopinnat kupoleita myöten maalataan. Vain kullatut ristit jäävät ennalleen.

Pyhäkön maalaus on alkanut kesäkuun puolivälissä ja se jatkuu näillä näkymin elokuuhun saakka.

Maalauksen suorittaa T-B Ekholm Oy. Maalaamisen valmistumiseen vaikuttavat kesän säät, sillä maalaamista ei voi tehdä sateella.

Pyhäkön ulkopintoja on kerralla maalamassa neljäkin työntekijää. 127 vuotiaan Kirkon pintaan tulevat värit on valittu museoviraston kanssa ja ne noudattavat tarkkaan pyhäkön alkuperäistä suunniteltua ulkoasua.

Hangon kirkon kupolitkin maalataan taivaansinisellä.
Hangon kirkon kupolit maalataan alkuperäisellä taivaansinisellä värillä. Ylintä kupolia varten on tilattu erikseen kuvassa näkyvää vieläkin korkeampi nostolaite.

Hangon kirkossa vietetään praasniekkaa eli temppelijuhlaa tänä vuonna 16.–17.7.  Kirkon toivottiin alun perin olevan valmis maalaamisen osalta telmppelijuhlaksi, mutta aikataulu osoittautui liian tiukaksi.

Hangon kirkko on yksi 1800-luvun lopun puurakenteisista kirkoista ja kuuluu seurakunnan vanhimpiin ja historiallisesti merkittävimpiin kirkkorakennuksiin. Kirkko on rakennettu ja vihitty käyttöön Suomen autonomian aikana. Hangon ortodoksisen kirkon vihki käyttöön arkkipiispa Antoni 14. heinäkuuta vuonna 1895. Kirkko pyhitettiin pyhien apostolienvertaisten suuriruhtinas Vlamidir Kiovalaisen ja mirhantuoja Magdalan Marian muistolle. Sotavuodet vaurioittivat Hangon kirkkoa pahoin. Kirkko otettiin 1950-luvulla uudelleen pysyvään käyttöön monien vaiheiden ja korjausten jälkeen.

Hangon kirkon maalaus rahoitetaan Pyhän Kolminaisuuden kirkon sähköremonttiin varatuista varoista seurakunnanvaltuuston 30.5. tekemän päätöksen mukaisesti. Myös Uspenskin katedraalin muurin korjaus rahoitetaan samoista varoista.

 

Historiallisen kirkon maalaus on tarkkuutta vaativaa käsityötä.

 

Pyhäkön maalipinta oli jo ehtinyt kulua paikoin hyvinkin näkyvästi. Kirkon seinissä olevat puiset ristit on maalattu Pyhästä Hengestä muistuttavalla vihreällä värillä. Varsinainen ulkoseinien puinen pinta on vaaleampaa vihreää.

 

”Toivomme nyt kesäksi mahdollisimman hyviä kelejä” toteavat hankoolaisen maalausyrityksen työntekijät. Maalausta ei voi tehdä sateisella säällä.

 

Hangon kirkon internetsivulta voi lukea tarkemmin pyhäkön historiasta, katsoa pyhäkön esittelyvideon ja tarkistaa jumalanpalveluksien ajankohdan.

 

Teksti ja kuvat: Vlada Wahlstén

Kategoriat Ajankohtaista