Syksyinen kukkakimmppu koristi juhlapöytää seurakunnan merkkipäiväjuhlassa Heinolassa Juliana-yhteisön tiloissa. Kuva: Vlada Wahlsten

7.11.2023

Heinolassa vietettiin 2.11. ensimmäistä kertaa Helsingin ortodoksisen seurakunnan järjestämää merkkipäiväjuhlaa. Juhlaan kutsuttiin kaikki Heinolan ja Lahden alueen seurakuntalaiset, jotka ovat kuluvana vuotena täyttäneet 65, 70, 75, 80, 85, 90 vuotta tai enemmän. 

Helsingin ortodoksinen seurakunta on perinteisesti järjestänyt juhlan neljästi vuodessa, kaksi kertaa keväällä ja kaksi kertaa syksyllä ja juhlaa on vietetty Helsingissä seurakuntasalilla.  Seuraavaa merkkipäiväjuhlaa vietetään jo Helsingissä 8.11.ja juhlaan on kutsuttu merkkipäiväjuhlaansa viettävät henkilökohtaisella kutsukirjeellä.

Kiitosrukouspalveluksen toimitti Lahden alueen pappi Jonas Bergenstad. Juhlaan osallistui myös Helsingin ortodoksisen seurakunnan Kirkkoherra Markku Salminen (vas.). Kuva: Vlada Wahlsten

 

Heinolassa juhlaa vietettiin hyväksi todetulla ohjelmalla: ensin oli kiitosrukouspalvelus, tämän jälkeen juhlapuhe, suolaista tartjottavaa ja kakkukahvit, musiikkiesityksiä ja muuta mahdollista juhlaohjelmaa sekä päätöspuhe.

Heinolassa juhlaan osallistui myös Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen joka piti avauspuheen.

”Ei ole kohtuullista, että merkkipäiväjuhlaa järjestetään pelkästään Helsingissä, ja siksi on erityisen hienoa, että nyt kokoonnutaan myös paikallisesti. Kirkossa puhutaan usein pyhäkkökeskeisyydestä. Tarkoitus on, että pyhäkkökeskeisyys yhä selvemmin näkyisi myös seurakunnan kaikissa osissa. Siellähän se tapahtuu se Kristuksen kirkon läsnäolo paikallisessa yhteisössä, jossa rukoillaan ja koetaan iloa ja surua yhdessä.”

Tämän jälkeen vieraat toivotti tervetulleeksi Juliana-yhteisön tuore emäntä, Tarja Kaarina Tapiola. 

”Täytin juuri 75-vuotta, joten tällä kertaa saan olla juhlassa vieraana. Osanottajien perusteella voimme huomata, etten ole ainoa, ja että tämä on merkittävä asia. Kaikki kutsutut tulivat ja vain pari joutui tänään sairaustapauksen vuoksi perumaan. Talo on aivan täynnä. Henkilökohtaisesti tämä on minulle iso asia.”

Heinolan ortodoksisen kirkon kupeessa toimiva yksinasujille tarkoitetussa Juliana-yhteisössä asuu tällä hetkellä 7 ja lisäksi 2 asuntoa on vapaana.

Heinolalainen säveltäjä Oliver Kohlenberg esitti juhlassa myös omaa tuotantoaan. Kohlenberg on aiemmin itsekin asunut Juliana-yhteisössä.

Juhlassa saattiin nauttia paikallinen saksalaissyntyisen säveltäjä Oliver Kohlenbergin ja hänen puolisonsa Seija Kohlenmbergin musiikkiesityksistä sekä kuulla säveltäjän omia sävellyksiä. Kohlenbergit ovat aiemmin asuneet itsekin Juliana-yhteisössä ja siksi juhlassa esiintyminen oli erityinen kunniatehtävä.

Juhlassa kuultiin myös runolausuntaa, kun Juliana-yhteisön asukas, filosofian maisteri, kuvataiteilija ja uskontoteiteilijä Henna Paasonen jätti juhlassa hetkeksi juhlassa tarjoilun sivuun ja esitti muutaman runonsa. 11 vuotta Juliana-yhteisössä asunut Paasonen kertoo olevansa ennenkaikkea kuitenkin kuvataiteilija ja parhaillaan hänen teoksiaan, pitsimaalauksia on esillä Norwochlainessa Koillis-Englannissa. 

Taiteilija ja uskontotieteilijä Henna Paasonen lausui juhlassa muutaman runonsa.”Teokset liittyvät pyhän Julianan elämään. Minulla on elämässäni kaksi tärkeää pyhää Julianaa. Toinen on Juliana yhteisön nimikkopyhä, pyhä Juliana Lazarevolainen, ja toinen pyhä neitsytmarttyyri Juliana Nikomedialaianen.”

 

Yksi merkkipäiväjuhlaan osallistuneista oli nyt kesällä 80-vuotta täyttänyt rovasti Olavi Merras, joka ehti ennen eläkkeelle siirtymistään toimia Lahden ortodoksisen seurakunnan kirkkoherrana 25 vuoden ajan. Isä Olavi on myös Juliana-yhteisön ensimmäisiä asukkaita. Hän eli vaimonsa Merja Merraksen kanssa  silloisessa naisyhteisössä vuodesta 1997 aina vuoteen 2006 saakka. 

Rovasti Olavi Merras on täyttänyt kesällä 80 vuotta.

”Juhlin merkkipäivääni nyt jo viidettä kertaa. On kunnia olla juhlassa juuri täällä Juliana-yhteisössä. On ilo nähdä tupa täynnä. Ja että asiat ovat täällä näin hyvällä mallilla. Hoidin aikoinaan pitkään Juliana-yhteisön taloutta säätiön hallituksen puheenjohtajana. Toivon kuitenkin, että Lahden seurakuntasali saadaan pian kuntoon ja voisimme kokoontua myös siellä. Henkilökohtaisesti minun on edelleen vaikeaa mieltää, että Lahti on nyt osana Helsingin seurakuntaa.”

Merkkipäiväjuhlon päätteksi alueen pappi Jonas Bergenstad muistutti juhlan merkityksestä ja suuntasi katseensa jo seuraavaan merkkipaaluun: 

”Muistakaamme kiittää aurinkoisista päivistä. Ja että opimme ja kasvamme elämän varjoisissa päivissä. Juuri varjoisat päivät antavat meille arvokkaan opetuksen elämäämme. Me nuoremmat otamme kokemuksestanne ja viisaudestanne vaarin. Kiitos kaikesta siitä, mitä olette elämässänne jakaneet. Antakoon Jumala meille niin aurinkoisia kuin varjoisiakin päiviä, jotta voimme yhdessä kokoontua seuraavaan merkkipäiväjuhlaan. Se toivon mukaan voidaan järjestää Lahden seurakuntasalilla.”

 

Teksti ja kuvat: Vlada Wahlsten

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset