Tapiolan kirkon seinämaalaus Ristiinnaulittu kunnian Kuningas. Maalannut Alexander Wikström. Kuvannut Mirva Brola. Kuva on muokattu mustavalkoiseksi.

7.4.2023

”Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät.” Näihin Vapahtajan sanoihin tiivistyy Jumalan pelastustekojen suuruus ja syvyys. Ne sanat Vapahtaja sanoo, kun Hän tekee kuolemaa, kidutettuna ristinpuussa riippuen. Vanhimmissa ristiinnaulitsemisen ikoneissa Vapahtaja on silmät auki. Usein myös hänen ristiin naulitut kätensä ovat siunaavassa asennossa. Evankeliumi kertoo, ettei Jeesus halunnut juoda ”viiniä, johon oli sekoitettu sappea”, joka olisi huumannut häntä ja ehkä auttanut kestämään tuskaa. Mutta Herra halusi kuolla selvin päin, avoimin silmin, tietoisena kansan edessä. Ja hän katsoo ristiinnaulitsijoitaan, ja näiden hännystelijöitä, myötäilijöitä ja niitä joissa ei ollut rohkeutta vastustaa vääryyttä – meitä kaikkia – ja rukoilee puolestamme: ”Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät.”.

Väärä tuomio ja ristiinnaulitseminen olivat suoraa seurausta siitä, että Jeesus eli niin kuin opetti. Hänellä teot vastasivat sanoja. Hän opetti rajatonta anteeksiantamista. Anteeksi antaminen ei ole yksittäinen teko vaan elämänasenne, joka meillä tulee olla aina toisiamme kohtaan. Herra opetti rakastamaan vihamiehiä. Hän opetti, että paha voitetaan hyvällä, että ei tarvitse päästä tasoihin vastustajan kanssa, ei tarvitse pelastaa kasvoja, ei tarvitse kostaa. 

Kuinka monen ihmiskunnan tragedian – riiston, väkivallan, sodan, ryöstämisen ja tappamisen – ytimessä on hirvittävä ja pateettinen, säälittävä totuus: he eivät tiedä, mitä he tekevät. Mutta tämä tietämättömyys, sokeus ja silmittömyys eivät ole kohtalo. Meidän ei ole pakko olla sokeita toinen toistamme kohtaan.  Vapahtajan anteeksianto meitä kaikkia syntisiä kohtaan antaa meille kutsun ja voiman taistella omaa sokeuttamme ja omaa väkivaltaamme vastaan, ihmiskunnan väkivaltaa ja vääryyttä vastaan. Kirkkotekstiiliemme purppuraväri on veren väri. Sen veren väri, joka vuotaa jokaisesta kidutetusta, raiskatusta, tapetusta väkivallan uhrista. Se on meidän Vapahtajamme veren väri. Meidän, jotka vietämme ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä, pitää olla verenvuodatuksen vastustajia, valon tuojia ihmiskunnan tietämättömyyden pimeyteen.

Vapahtajan anteeksianto ristillä on kaiken tuomitsemisen tuomio. Se paljastaa ihmisen itsekkyyden ja vallantavoittelun tyhjyyden, väkivallan ja verenvuodatuksen pimeän merkityksettömyyden. Ja itsensä antava Jumala tulee tuon tyhjyyden sisälle, Hän laskeutuu alas kuolemaan. Tyhjyyden ja pimeyden täyttää anteeksiannon Pyhä Henki. 

Rovasti Heikki Huttunen

Seurakuntamme venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaava pappi

Opetuspuhe luettiin Suurena perjantaina Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä