Isä Petri Korhonen jakoi ehtoollista toukokuussa pleksin takaa Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa Tapiolassa. Kuvituskuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

27.11.2020

Helsingin ortodoksinen seurakunta julkaisi perjantaina 27.11. 2020 tarkennetut ohjeet koronarajoituksiin liittyen. Oheinen ohjeistus on laadittu seurakuntalaisille, jotta esimerkiksi ehtoollisella käynti sujuisi mahdollisimman turvallisesti.

Ehtoollinen

Jumalanpalvelukset toimitetaan toistaiseksi suljetuin ovin Helsingin hiippakunnan alueella. Ehtoollinen jaetaan palveluksen päätyttyä ulkona. Ehtoolliselle on ilmoittauduttava etukäteen. Pappi päättää oman pyhäkkönsä osalta, miten ilmoittautuminen tapahtuu. Lisäksi pappi käyttää omaa harkintaansa siten, että ulkona ei odota liian suuri joukko ihmisiä kerrallaan. Muut paikalla olevat seurakunnan työntekijät auttavat ehtoolliselle tulijoiden opastamisessa siten, että turvavälit säilyvät myös ulkona. Nimiä ja yhteystietoja ei kerätä tässä yhteydessä.

Ehtoollista jaetaan myös muina ajankohtina sopimuksen mukaan.

Mikäli ehtoollista jaetaan kirkossa, sisään päästetään vain yksi ihminen kerrallaan. Kuitenkin samaan perhekuntaan kuuluvat voivat tulla kirkkoon yhtä aikaa.

Toimitusten läsnäolijoiden määrä

Kaikissa toimituksissa voi olla läsnä korkeintaan 10 henkilöä – seurakunnan työntekijät mukaan lukien. Kastejuhliin on mahdollista käyttää seurakunnan tiloja. Myös tällöin noudatetaan 10 hengen maksimimäärää.

Hautajaisissa voidaan ylittää 10 henkilön maksimimäärä, jos osallistujat kuuluvat samaan perheeseen. Tämä asia on käytävä läpi papin kanssa jo varausta tehtäessä.

Kasvomaskien käyttö

Kasvomaskia on käytettävä aina, mikäli sille ei ole terveydellistä estettä. Epidemian leviämisvaiheessa kasvomaskia on käytettävä turvavälien ja muiden varotoimien lisäksi.

Kategoriat Uutiset