Piispanistuin sijaitsee Uspenskin katedraalissa kirkkosalissa ikonostaasin oikealla puolella. Kuva: Joel Eklöv

5.12.2022

Uspenskin katedraaliin sijoitettu piispanistuin on otettu käyttöön itsenäisyyspäivänä, jolloin kirkossamme vietettiin Myrran piispa pyhä Nikolaos ihmeidentekijän juhlaa.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo otti istuimen käyttöön vihmomalla sen pyhitetyllä vedellä liturgian alussa. Jumalanpalvelus lähetettiin suoratoistona seurakunnan YouTube-kanavalle. 

Arkkipiispa Leo vihmomassa piispanistuinta Uspenskin katedraalissa itsenäisyyspäivän liturgian yhteydessä. Vasemmalla ylidiakoni Juha Lampinen ja oikealla seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen.

Kyseessä on kirkkomuseo RIISAn Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle alkuvuodesta lahjoituksena osoittama piispanistuin. Alun alkaen kyseisen piispanistuimen on suunnitellut  ylidiakoni Leo Kasanko Kuopion pyhän Nikolaoksen katedraaliin 1960 luvun lopulla arkkipiispa Paavalin aloitteesta.  Kuopion katedraalin istuin vaihdettiin vuonna 2004, jolloin istuin lahjoitettiin kirkkomuseo RIISAlle.

Lahjoituksena saadun piispanistuimen ilmettä on päivitetty Uspenskin katedraaliin paremmin sopivaksi. Istuin oli alkujaan nykyistä matalampi ja väriltään huomattavasti vaaleampi. Diakoni Pär Silén piirsi piispanistuimelle päivitetyn ilmeen: jalustaa korotettiin, istuin petsattiin tummemmaksi ja istuimen ristiornamentteja kullattiin. Istuin yläosaan on kiinnitetty suuri kultainen risti ja jalkaosaan on kiinnitetty matto.

Kuva: Joel Eklöv

Piispanistuin kuuluu perinteisesti erityisesti hiippakunnan pääkirkkoon eli katedraaliin. Piispanistuin ilmentää piispan roolia kirkon opettajana. Uspenskin katedraali on Helsingin hiippakunnan pääkirkko, jossa kuvainnollisesti on aina sijainnut piispanistuin. Nyt katedraalista löytyy piispanistuin myös kirjaimellisesti, kuten muistakin maamme katedraaleista.

Piispanistuin toimii jumalanpalveluksissa nimensä mukaisesti piispan istuimena. Esimerkiksi Konstantinopolin patriarkka Bartolomeoksen voi nähdä usein istuvan piispanistuimessa suoratoistona Konstantantinopolista läheteyissä jumalanpalveluksissa.

 

Päivitetty 7.12.: Muokattu uutisen aikamuotoa.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset