Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo piti kolmen kirkon yhteisessä tapahtumassa puheen ensimmäisenä.

9.5.2022

Eurooppa-päivänä 9.5. pidetyssä ekumeenisessa kolmen kirkon rukoustapahtumassa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo puhui Jumalan tuomiosta ja Ukrainan sodan pahuudesta. 

– Patriarkka Kirill ei kirkkonsa päämiehenä edusta totuutta, sanoi arkkipiispa Leo ja muistutti, että Jumala tuntee jokaisen Ukrainan sodan marttyyrin nimen. Puheen voi lukea kokonaisuudessaan jutun lopussa tai Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

Ekumeeninen tilaisuus järjesttiin Pyhän Henrikin katedraalin pihalla, Venäjän suurlähetystön välittömässä läheisyydessä.  

Rukoushetken toimittivat Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Suomessa toimivan katolisen kirkon piispa emeritus Teemu Sippo sekä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat Jari Jolkkonen, Kaisamari Hintikka, Bo-Göran Åstrand ja Teemu Laajasalo. Rukoushetkeen osallistui myös Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri, metodistikirkkoa edustava Mayvor Wärn-Rancken. 

Rukoushetken jälkeen Pyhän Henrikin kirkossa järjestettiin tilaisuus, jossa piispat tuomitsivat Venäjän hyökkäyssodan ja vetosivat Venäjään rauhan puolesta ja sodan lopettamiseksi. 

”Venäjän hyökkäyssota on rikos kansainvälistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan. Kirkkoina tuomitsemme Venäjän hyökkäysarmeijan järkyttävät raakuudet jyrkästi ja ehdottomasti ”, toteavat piispat tapahtuman tiedotteessa.

Tapahtumassa muistutettiin, että rauhan ja Euroopan idea kuuluvat yhteen. Rukouspalvelus toimitettiin  juuri 9.5., jolloin vietetään Eurooppa-päivää. Samaan aikaan Venäjällä vietetään voitonpäivää.

 

Arkkipiispa Leon puhe: ”Pääsiäiseen kuuluu ilo, mutta tänä keväänä itkemme enemmän”

Arkkipiispa Leon puhe kokonaisuudessaan kolmen kirkkokunnan yhteisessä rauhanrukoustapahtumassa Helsingissä Eurooppa-päivänä 9.5.2022:

Kristuksessa rakkaat sisaret ja veljet!

Olemme suomalaisina kirkkojemme edustajina kokoontuneet tänään vastustamaan Venäjän hyökkäyssodan pahuutta ja sen aiheuttamaa epäinhimillistä kärsimystä Euroopan maaperällä. Olemme rukoilleet rauhaa, sillä kirkon palvelijoina vastauksemme vainoon ja vihaan ei voi olla vastaviha. Äsken laulamamme kirkkoveisun sanoma kuoleman voitosta ja ylösnousemuksesta saa erityisen kaikupohjan tänä pääsiäisaikana. Pääsiäiseen kuuluu ilo, mutta tänä keväänä itkemme enemmän, koska useimmat puolustusmekanismimme ovat sortuneet.

On tarpeetonta luetella kaikkia niitä saatanasta lähtöisin olevia rikoksia ihmisyyttä vastaan, joita Venäjän sotavoima on tehnyt muun muassa Butšassa, Irpenissä, Mariupolissa. Luemme ja kuulemme niistä päivittäin. Ajattelen, että näiden hirmutekojen ihminen kieltäytyy tunnustamasta Jumalaa luojakseen ja menettää siten oikean suunnan elämässään sekä rikkoo samalla koko suhteensa omaa itseään ja muita ihmisiä kohtaan. Tällaisen ihmisen on turha yrittää peitellä tekojaan maan mullalla tai jätesäkeillä, julkiselta saatikka Jumalan katseelta. Jumala tuntee Ukrainan marttyyrien nimet.

Totuudesta poispäin katsominen päättyy ennen pitkään umpikujaan. Totuus tulee lopulta aina paljastetuksi. Jumalan Henki toimii siellä missä totuutta kunnioitetaan. Ja tässä kohtaa haluan todeta, ettei patriarkka Kirill kirkkonsa päämiehenä edusta totuutta. Hänen kantansa sotaan on yksinkertaisesti valheellinen ja kirkon opetuksen vastainen. Et voi siunata sotaa veljeäsi vastaan! Ortodoksinen usko ei ole alistettu etnisille identiteeteille ja kansallisille pyrkimyksille.

Kristityillä on valtava tehtävä, vaikea sellainen – nimittäin olla mukautumatta maailman mukavuuksiin, haastaa sovinnaisuussäännöt, tunnistaa ja tunnustaa paha. Meidät on kutsuttu toistuvasti ja ikuisesti kamppailemaan pahaa vastaan, vaikka tuo taistelu näyttäisikin ajoittain voittamattomalta. Kristityn on oltava valmis kärsimään tämän pyhän tehtävän vuoksi. Jos näin ei ole, hän lakkaa olemasta kirkon palvelija.

En toivonut aloittavani puhettani tänään pahasta. Emme koskaan saa aloittaa pahasta, sillä silloin tuijotamme sitä silmämme sokeiksi ja se vangitsee meidät. Pahuus on kuin arpia maailman kasvoilla. Arvetkaan eivät voi kätkeä kasvojen kauneutta. Uskon edelleen, että pohjimmiltaan maailma on hyvä ja kaunis. Mutta pelkkä asenne ei auta näkemään tätä luomakunnan alkuperäistä hyvyyttä. Tarvitaan uskoa. Ja usko on elämän asenne, jossa kasvamme vain hetki hetkeltä, pienin askelin, kriisien ja koetusten kautta. Heprealaiskirje sanoo Kristuksesta itsestään, että ”vaikka Jeesus oli Jumalan Poika, hänen oli kärsittävä oppiakseen, mitä kuuliaisuus on” (Hepr. 5:8). Kun kaikki tuntuu olevan menetetty, kodit tuhottu, maanpinta korventunut ja pommitettu kraatereille, juuri silloin Jumala on hyvin lähellä.

Nainen piti kirkossa käsissään auringonkukkia. Niitä pidetään Ukrainan symbolina.
Nainen piti kirkossa käsissään auringonkukkia. Niitä pidetään Ukrainan symbolina.


Kuva: Vlada Wahlstén/Helsingin ortodoksinen seurakunta

Kategoriat Uutiset