Arkkimandriitta Mikael. Kuva: Maria K. Mononen / Aamun Koitto

5.5.2022

Valamon luostarin johtaja eli igumeni arkkimandriitta Mikael vieraili 10.5. Helsingin ortodoksisen seurakunnan Porvoon Tiistaiseurassa ja 17.5. hän vierailee Riihimäen Mineassa.

Porvoon Tiistaiseurassa 10.5.  arkkimandriitta Mikael piti luennon pyhittäjäisä Johannes Valamolaisen sekä igumeni Haritonin elämästä ja opetuksista, ja siitä, kuinka pyhien elämänkerrat voivat toimia innoituksena ja esimerkkinä Jumalalle otollisesta maanpäällisestä elämästä.

17.5. Riihimäen Mineassa aiheena pyhittäjä Johannes Valamolaisen elämä ja pyhyyden merkitys

Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Mikael, tulee Riihimäen toimitila ja rukoushuone Mineaan tiistaina 17.5. kello 18 kertomaan pyhittäjä Johannes Valamolaisen elämästä ja pyhyyden merkityksestä. Alustuksen jälkeen on tilaisuus keskustella ja kysellä luostarin kuulumisia hiljattain tehtävässään aloittaneelta uudelta johtajalta. Minea sijaitsee osoitteessa Valtakatu 3.

Riihimäen toimitila Minean sivut

Pyhittäjäisä Johannes Valamolainen – toinen Suomen ortodoksisen kirkon omista pyhistä

Pyhittäjä Johannes Valamolainen (1873–1958) on toinen Suomen ortodoksisen kirkon niin sanotuista omista pyhistä. Hänet todettiin pyhäksi Konstantinopolin patriarkaatissa ja liitettiin pyhien joukkoon Valamon luostarissa kolmisen vuotta sitten. Hänen muistopäiväänsä vietetään 5.6.

Isä Johannes aloitti kilvoittelunsa Laatokan Valamossa 28-vuotiaana ja toimi kymmenkunta vuotta myös Petsamon luostarin johtajana. Talvisodan myötä Valamon veljestö joutui evakkoon päätyen lopulta Heinävedelle. Siellä Johanneksesta tuli luostarin rippi-isä ja monien luostarissa kävijöiden hengellinen opastaja.

Vilkas kirjeenvaihto ohjattavien kanssa ja kirjeistä kootut teokset eri kielillä ovat tehneet Johanneksesta arvostetun ja laajalti tunnetun hengellisen ohjaajan. Opetuksensa hän ammensi Raamatusta ja pyhien isien teksteistä. Teoksista tunnetuin lienee arkkipiispa Paavalin suomentama ”Valamon vanhuksen kirjeitä” vuodelta 1985.

 

Tilaisuus tutustua tuoreeseen Valamon luostarin johtajaan, joka puhuu lukuisilla kielillä ja harrastaa muun muassa puutarhanhoitoa

Arkkimandriitta Mikael valittiin 4.1.2022 Valamon luostarin igumeniksi. Aiemmin hän toimi luostarin varajohtajana ja taloudenhoitajana vuodesta 2014. Koulutukseltaan Mikael on teologian-, filosofian- sekä kauppatieteiden maisteri. Igumeni Mikael vihittiin pappismunkiksi vuonna 2011 Helsingissä ollessaan. Työkiireiltään ehtiessä arkkimandriitta Mikael tykkää maalata ikoneja, kasvattaa sieniä sekä hoitaa puutarhaa. Kielitaidoltaan uusi igumeni on erittäin lahjakas. Hän hallitsee sujuvasti suomen lisäksi englannin, venäjän, ruotsin ja norjan. Lisäksi hän tulee ”hätätilanteissa” toimeen myös espanjan, italian, kreikan, saksan, ranskan ja saamen kielillä.

Kategoriat Uutiset