Suuren paaston aikana valmistaudutaan Kristuksen ylösnousemuksen juhlaan. Koska suuri paasto on erityisen merkittävä, sitä edeltävät valmistusviikot.

Paasto alkaa sovintosunnuntaista ja kestää kuusi viikkoa.

Sovintosunnuntain ehtoopalveluksen lopuksi tehdään sovinto kaikkien kanssa ja pyydetään anteeksi niin tahallisia kuin tahattomiakin rikkomuksia lähimmäisiä kohtaan. Anteeksipyynnön aikana laulettavat pääsiäisveisut muistuttavat paaston päämäärästä.

Suuren paaston ensimmäisellä ja viidennellä viikolla toimitetaan pyhän Andreas kreetalaisen katumuskanoni, jossa Raamatun henkilöt ovat esimerkkejä niin hyvistä kuin kartettavistakin teoista.

Koska suuren paaston arkipäivinä ei toimiteta liturgiaa, edellisenä sunnuntaina siunatut ehtoollislahjat jaetaan ennenpyhitettyjen lahjojen liturgiassa, joka voidaan toimittaa keskiviikkoisin ja perjantaisin. Suuren paaston aikana luetaan Efraim Syyrialaisen paastorukousta.

Suuren paaston ajankohta vaihtelee vuosittain pääsiäisen ajankohdan mukaan.

Vuonna 2024 suuri paasto on 12.2.-22.3. Tämän jälkeen vietetään Lasaruksen lauantaita ja palmusunnuntaita, jonka jälkeen alkaa suuri viikko. Pääsiäispäivä on tänä vuonna 31.3.