Pääsiäiskauden neljäntenä sunnuntaina muistamme Jeesuksen Kristuksen kohtaamista samarialaisen naisen kanssa kaivolla.  Jeesus Kristus pyysi samarialaiselta naiselta vettä. Kristus kertoi, että Hänellä on ikuisen elämän vettä, jonka juotua ihmisen ei tule enää jano. Kristus myös kertoi samarialaisen naisen elämästä, minkä jälkeen nainen uskoi Kristukseen.

Samarialaisen naisen sunnuntain evankeliumin (Joh. 4:5–42) voi lukea tästä Suomen ortodoksisen kirkon sivujen kirkkovuoden kalenterista. 

Samarialaisen naisen sunnuntaina Kirkko muistuttaa, kuinka Kristus on avannut tien pelastukseen kaikille kansoille ja ihmisille, ja Kristus antaa meille virvoittavaa ja pelastavaa vettä.

Sunnuntai osuu aina myös pääsiäiskauden keskijuhlaan. Samalla sunnuntaina muistetaan samarialaista naista, pyhää Fotinea, josta tuli yksi ensimmäisistä Kristuksen ilosanoman viejistä, evankelistoista.

Pääsiäiskauden jokaisena sunnuntaina toimitetaan juhlallinen liturgia ja kuljetaan ristisaatossa kirkon ympäri. Pääsiäisen veisut kertovat Kristuksen ylösnousemuksesta.

Pääsiäinen, kirkkovuoden tärkein juhla, jatkuu neljänkymmenen päivän ajan aina helatorstain aattoon saakka.

Koko pääsiäiskauden ajan tervehdimme toisiamme eri kielillä:

Krsitus nousi kuolleista! Totisesti nousi!