Ortodoksinen kirkko viettää Stefanoksen juhlaa päivää myöhemmin kuin läntinen kirkko, sillä ortodoksisessa perinteessä juhlan jälkeisenä päivänä muistellaan usein juhlaan liittyvää henkilöä, kuten toisena joulupäivänä Jumalansynnyttäjää.

Marttyyri Stefanos oli yksi seitsemästä diakonista, jotka apostolit valitsivat huolehtimaan Jerusalemin seurakunnan avustusten jakamisesta. Stefanoksen lisäksi apostolit vihkivät rukouksen ja kätten päällepanemisen kautta diakoneiksi Filippoksen, Prokoroksen, Nikanorin, Timonin, Parmenaksen ja Nikolaoksen. Stefanos opetti kansaa ja teki ihmetekoja, ja joutui sen vuoksi suuren neuvoston eteen vastaamaan syytöksiin lain kumoamisesta ja jumalanpilkasta. Stefanos vietiin kaupungin ulkopuolelle ja kivitettiin kuoliaaksi. Kivittäjien viittoja piteli Saul, josta tuli myöhemmin apostoli Paavali.

Seurakunnan alueella toimivan Stefanoskodin kappelin temppelijuhlaa vietetään 27. joulukuuta. Kappelin kesäpraasniekka taas on pyhän ylidiakonin ja ensimmäisen marttyyrin Stefanoksen pyhäinjäännösten löytämisen päivänä 2. elokuuta.