Jumalansynnyttäjän suojeluksen juhla on suuri juhla, mutta se ei kuulu kahdentoista suuren juhlan joukkoon. Juhlan venäjänkielinen nimi tulee sanasta pokrov, joka tarkoittaa muun muassa peitettä ja suojaa.

Vuonna 903 saraseenien piirittäessä Konstantinopolia kaupungin asukkaat kokoontuivat Blahernan kirkkoon kokoöiseen vigiliaan rukoilemaan apua Jumalansynnyttäjältä. Heidän joukossaan oli houkka Andreas ja hänen oppilaansa Epifanios, jotka näkivät Jumalansynnyttäjän rukoilevan poikaansa kristittyjen puolesta ja suojelevan hunnullaan kirkkoon kokoontunutta kansaa.

Pokrovan veljesyhteisön kirkko Kirkkonummella on pyhitetty Jumalansynnyttäjän suojeluksen muistolle.

Jumalansynnyttäjän suojeluksen juhlaa vietetään 1. lokakuuta.

 

Jumalansynnyttäjän suojeluksen juhlan veisut:

Neitsyt seisoo nyt kirkossa ja yhdessä pyhien kanssa näkymättömästi rukoilee meidän puolestamme Jumalaa. Enkelit ja esipaimenet kumartavat ja apostolit profeettain kanssa riemuitsevat, sillä Jumalansynnyttäjä rukoilee meidän puolestamme ikiaikaista Jumalaa.” (Juhlan kontakki, 3.sävelmä)

Tänä päivänä me, uskova kansa vietämme Sinun tulosi valaisemina kirkasta juhlaa, oi Jumalanäiti, ja katsoen pyhää kuvaasi hartaasti lausumme Sinulle: Suojaa meitä pyhällä peitteelläsi ja päästä kaikesta pahuudesta rukoillen Poikaasi Kristusta, meidän Jumalaamme, pelastamaan meidän sielumme. (Juhlan tropari, 4. sävelmä)