Kirkkovuoden aikana vietetään useita Jumalansynnyttäjän juhlia eri ikoneiden kunniaksi. Jumalansynnyttäjän ikoneissa on kaksi perustyyppiä: Hellyyden Jumalanäiti ja Tiennäyttäjä. Hellyyden Jumalanäiti -ikoneissa Neitsyt Maria ja Jeesus kuvataan posket vastakkain, kun taas Tiennäyttäjä-ikonissa Jumalansynnyttäjä osoittaa Kristusta, joka on tie, totuus ja elämä. Näiden perustyyppien sisällä on erilaisia paikallisia ikonimalleja, jotka eroavat toisistaan yksityiskohdassa. Juhlia on määräytynyt sellaisten ikoneiden kunniaksi, joiden edessä rukoilleiden rukoukset ovat ihmeellisellä tavalla toteutuneet.

Alkuperäisen Kazanin Jumalanäidin ikonin kerrotaan tulleen Konstantinopolista Venäjälle 1400-luvulla, ja se tuli siellä pian hyvin suosituksi. Ikonin ja sen kopioiden kautta on tapahtunut monia ihmeitä. Kazanin Jumalanäidin ikonin tunnistaa siitä, että Jeesus-lapsi seisoo Neitsyt Marian edessä.

Seurakunnan itäisen alueen Järvenpään kirkko on pyhitetty Jumalanäidin Kazanilaisen ikonin muistolle. Ikonilla on Suomen ortodoksisessa kirkossa kaksi muistopäivää, 8. heinäkuuta ja 22. lokakuuta.